Šafrovo fórum vytáhlo alarmující sdělení: V Rusku je možná obnova monarchie

29.04.2015 9:42

Konstantin Valerijevič Malofejev je čtyřicátník, který patří k nové generaci ruských oligarchů. Založil investiční fond Marshall Capital Partners a je největším minoritním akcionářem telekomunikačního kolosu Rostělekom. V květnu 2014 organizoval ve Vídni schůzku ruské prokremelské elity s evropskou krajní pravicí. Zná se dobře s vůdci takzvané Doněcké lidové republiky. Názory tohoto muže je tedy určitě dobré znát, protože to nejsou jen jeho názory. Upozorňuje na to server Svobodné fórum, mezi jehož zakladatele patří i Pavel Šafr, bývalý šéfredaktor řady českých deníků.

Šafrovo fórum vytáhlo alarmující sdělení: V Rusku je možná obnova monarchie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ruská vlajka

Podle serveru podobně jako Malofejev smýšlí zřejmě dost lidí ve vysokých ruských kruzích. Zmíněný ruský oligarcha poskytl 28. dubna rozhovor serveru gazeta.ru. V něm říká, že se Rusko musí „osvobodit na kulturní a duchovní rovině od materialistických a umělých ideologií 20. století, jako byly marxismus, fašismus a liberalismus“.

Pokud bude Rusko součástí západního světa, bude jeho kolonií

Podle něj jde o civilizační rozdělení. Buď jde někomu o to, aby Rusko šlo svou vlastní cestou a mělo své vlastní poslání ve světě, nebo někdo soudí, že Rusko je součástí globálního západního světa a jeho provincií, je jeho kolonií.

Malofejev se také vyjádřil k loňské anexi Krymu. „Předtím jsme ztráceli, ustupovali. Za Putina se tento proces samozřejmě zastavil... To je také dobře zřejmé našim partnerům v zahraničí, odtud také drsný postoj ze strany Spojených států. ... Celá naše historie ukazuje, že se můžeme efektivně rozvíjet pouze tehdy, když vítězíme.“

Gazeta.ru mu ale oponovala s tím, že kdyby se zeptal průměrného člověka na moskevské ulici, dozvěděl by se, že by lidé dali přednost relaxovaného západnímu způsobu života před neustálým vítězením. Na to Malofejev reagoval tím, že když si 89 procent lidí myslí, že by se Krym neměl vracet za žádných okolností, tak to znamená, že jsou stoupenci jeho perspektivy.

Monarchie? V Rusku je všechno možné

Zmíněný ruský server nadhodil také možnost, že by byla v Rusku obnovena monarchie. Podle oligarchy to není žádná utopie. „V Rusku je všechno možné.“ Malofejev pak dodal, že „dnes chodí v neděli do kostela pět procent lidí, až to bude 30 nebo 50 procent, otázka monarchie se objeví sama“.

Svobodné fórum k tomu podotýká, proč tedy, když má Rusko takovou duchovní výbavu, je zemí vymírající, kde se nerodí děti a lidé umírají dříve než jinde. Proč je to země, která je i technicky zaostalá. Má sice jaderné zbraně, rakety a bojová letadla, ale to je asi tak všechno. „Kupuje si snad někdo ve světě masově ruská auta?“ pokládá si web uštěpačnou řečnickou otázku.

A závěrem cituje Petra Jakovleviče Čaadajeva, který prý v roce 1836 ve svých Filosofických listech napsal: „Nikdy jsme nekráčeli ruku v ruce s ostatními národy; nepřináležíme k žádné z velkých rodin lidstva; nepatříme ani k Západu, ani k Východu a neosvojili jsme si tradici ani jednoho z nich. Jako bychom stáli mimo čas, nedotčeni obecnou výchovou lidského rodu. (…) Kdybychom se neroztáhli od Beringova průlivu až k Odře, nikdo by si nás ani nevšiml.“

Celý text je ZDE

Celý text původního rozhovoru s Malofejevem v ruštině je ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…