Šafrův Jandourek vysvětlil, jak se z uprchlíků stane kvalifikovaná síla a zachrání nám ekonomiku. A kdo chválí krvavého Asada, ten věří ruské propagandě

18.09.2018 20:53

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) pravidelně opakuje, že je nakloněn pomáhat uprchlíkům, ale jedním dechem dodává, že je třeba pomáhat jim u nich doma. Sociolog Jan Jandourek na serveru Forum24.cz ukázal nesmyslnost tohoto premiérova tvrzení.

Šafrův Jandourek vysvětlil, jak se z uprchlíků stane kvalifikovaná síla a zachrání nám ekonomiku. A kdo chválí krvavého Asada, ten věří ruské propagandě
Foto: Úřad vlády
Popisek: Andrej Babiš se setkal s Angelou Merkelovou

Premiér Andrej Babiš (ANO) nejen v souvislosti s debatou o přijetí 50 válečných syrských sirotků v Česku opakuje, že pomáhat se má, jenže přímo v jejich domovech. Jandourek podotkl, že toto tvrzení je nesmyslné už proto, že uprchlíci doma nejsou. Utekli ze své země, protože jim na dům spadly bomby nebo rakety nebo v jejich zemi řádí různé gangy a tak podobně. Prostě a krátce, ti lidé měli důvod ze svých zemí odejít.

„To se dá samozřejmě docela dobře okecat. Třeba že se dotyční rozhodli jít za lepším, což je samozřejmě pravda, když je to všude lepší než u nich doma. Nebo že baží po evropských sociálních dávkách. Jenže v Sýrii opustilo domovy devět milionů lidí. Někteří v rámci Sýrie, když domov už neexistoval, někteří – a to naprostá většina – skončila v uprchlických táborech v Turecku, Libanonu a Jordánsku. (‚Ať se o ně postarají muslimové!‘ Tak už se stalo.) Do Evropy jich dorazila jen malá část. Takhle masové bažení po dávkách nevypadá, zvlášť když při tom bažení riskujete život,“ napsal Jandourek.

„Naivní (nebo přímo hloupé) poznámky, že se mají stavět sirotčince ‚v místě problému‘, jaksi pomíjejí, že nemá smysl je stavět tam, kde přetrvávají důvody osiření. Pokud tedy někdo nebere vážně ruskou propagandu a její české služebníčky, kteří už si chválí Asadem dobytá území jako stabilizovanou společnost. Asad je krvavý diktátor stejně jako jeho otec a nikdo by se nedivil, kdyby někdo chtěl jeho panství opustit i bez války. Ale střílí se a bombarduje dál, nějaké sirotčince by se hodily,“ pokračoval sociolog.

Podle Jandourka lze Babišovu frázi o tom, že je třeba pomáhat přímo v problémových zemích, přeložit tak, že mi prostě nechceme hnout ani prstem. Ale o dotace z EU samozřejmě stojíme.

Naproti tomu rozumné západní země vědí, že běženci mohou jejich ekonomikám pomoct. Jestliže dnes scházejí na pracovním trhu kvalifikované pracovní síly, běženci se mohou vyučit a za pár let přiložit ruku k dílu. Samozřejmě že řada z nich v oněch západních zemích zůstane, porodí tam děti, vychová je tam, zkrátka tam povedou normální život. Rozumné západní země to podle Jandourka vědí a s těmito fakty rozumně pracují. Ne jako u nás.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…