Samé domněnky, je to šokující! Viceguvernér ČNB ztrhal dopis Babišova náměstka

12.04.2015 15:03

Hosty druhé části otázek byli viceguvernér České národní banky Vladimír Tomšík a někdejší člen ČNB a současný europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09). Hovořili jak o dlouho diskutované intervenci ČNB z listopadu 2013, tak o dopisu Babišova náměstka Martina Prose (ČSSD). Tomšík se rozčílil, že náměstek vypustil do světa jen domněnky, kterými českým bankám rozhodně nepomohl. Je prý šokující, jak si to státní úředník mohl dovolit.

Samé domněnky, je to šokující! Viceguvernér ČNB ztrhal dopis Babišova náměstka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer ve studiu OVM

Niedermayer se hned v úvodu podivoval nad tím, jak se prezident snaží úkolovat Českou národní banku. V tu chvíli je prý důležité, zda si jednotliví členové Bankovní rady udrží nezávislost. „Jak budou reagovat na tlak z médií nebo jak budou reagovat, když jim někdo zavolá,“ podotkl Niedermayer. Bance by také pomohlo, kdyby se o jménech budoucích členů Bankovní rady více diskutovalo, a mandáty členů by se měly překrývat, aby nedocházelo k velkým obměnám většiny rady.

Intervence ČNB pomohla ekonomice, trvá na svém názoru Tomšík

Tomšík zdůrazňoval, že Bankovní rada je nezávislá, a pokud jde o tak často zmiňovanou intervenci ČNB z listopadu 2013, viceguvernér trvá na tom, že banka české ekonomice pomohla. „Vyhýbáme se deflaci, pro mě je podstatné, že jsme se dostali na trajektorii hospodářského růstu, který je tažen více zdroji, a my pečlivě sledujeme vývoj kurzu koruny, neboť jde o jedno z rizik.

Niedermayer k tomu dodal, že z počátku o intervenci trochu pochyboval, ale v tuto chvíli je přesvědčen, že slabý kurz koruny české ekonomice prospívá. „Je nešťastné, když si rozhoupáváme naši malou lodičku,“ posteskl si s poukazem na výroky prezidenta Zemana, které v určitých chvílích vedly k posílení koruny.

Šokující postup náměstka Prose (ČSSD)

Následně se oba hosté věnovali kauze sazeb PRIBOR, tedy sazby, za kterou si půjčují české banky navzájem. Náměstek ministra financí Martin Pros (ČSSD) se obrátil na ČNB, aby prověřila možnou nepřijatelnou manipulaci s touto sazbou. „Pan náměstek, aniž dokládá nějaké relevantní důkazy, rozesílá dopis, který se podle vlastních slov opírá o článek z novin,“ podivoval se Tomšík. „Najednou vysoký státní úředník zpochybňuje chování českých bank,“ pokračoval nevěřícně.

Pros vycházel ze článku Hospodářských novin. Niedermayer byl ještě před časem přesvědčen, že podobná kauza se v Česku neodehraje, česká ekonomika se potýká s trochu jinými okolnostmi než ostatní evropské ekonomiky a odtud lze vysvětlit určité české specifikum. „Pokud by se tu s touto sazbou manipulovalo, tak by to byl závažný problém, ale je třeba to konkretizovat, článek z novin na to nestačí,“ konstatoval Niedermayer.

Tomšík byl mnohem ostřejší. „Celý ten postup je naprosto šokující. Není možné zpochybňovat stabilitu systému, jestliže k tomu nemáte relevantní čísla. To, co zaznělo v dopise, jsou pouze domněnky, nic jiného,“ zdůraznil viceguvernér.

A pokud snad existují nějaké pochybnosti, jsou zavedeny jiné komunikační kanály mezi vládou a Českou centrální bankou, přes které je možné to řešit. Média tímto vnitřním komunikačním kanálem nejsou, ČNB se prý bude zabývat celou kauzou už proto, aby vyřešila jakýkoli možný skandál, který by mohl vyvstat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…