Samková by svá slova o podplácení měla doložit, žádá státní zástupkyně

06.09.2013 20:28

Advokátka Klára Samková, která zastupuje Prahu v kauze Opencard, zpochybnila postup policie během vyšetřování. Městské státní zastupitelství v Praze však pochybení odmítlo. Samková prý používá nepravdivé a zavádějící argumenty.

Samková by svá slova o podplácení měla doložit, žádá státní zástupkyně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Advokátka Klára Samková

Klára Samková chce přerušit trestní řízení v souvislosti s kauzou Opencard. Podle ní totiž bylo chybně zahájeno ještě dříve, než bylo ukončeno správní řízení, a tak policie nepostupuje v souladu se zákonem. „Kladu si otázku, zda jsou orgány činné v trestním řízení úplně pitomé nebo jsou podplacené,“ naznačila advokátka, že policie může pracovat na politickou objednávku.

To však odmítá státní zástupkyně Jana Hercegová. “… probíhající správní řízení nemůže být zákonným důvodem pro přerušení trestního stíhání,“ komentovala případ. Nyní prý čeká, že Samková doloží svá tvrzení a důkazy předá orgánům činným v trestním řízení.

„V opačném případě by se osoba s právnickým vzděláním, pokud má profesionální úroveň, obdobných výroků měla zdržet,“ míní Hercegová. Slova advokátky by se totiž dala jinak brát jako trestný čin pomluvy.

Policie v kauze podezírá deset pražský radních z TOP 09 a ODS, že porušili své povinnosti během správy cizího majetku a porušili předpisy o pravidlech hospodářské soutěže. Jde o zakázku, kterou loni vyhrála společnost Haguess v tzv. jednacím řízení bez uveřejnění. Magistrát tehdy oslovil jen tohoto jednoho dodavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…