Samková z kandidátky Úsvitu sama neodstoupí. Vím, o co vám jde, vzkazuje

10.05.2014 14:19

Advokátka Klára Samková nejspíš skončí v čele kandidátky hnutí Úsvit do Evropského parlamentu. Důvodem má být její advokátská kauza nákupu pohledávky od České spořitelny. Sama Samková celou věc považuje za spiknutí a odstoupit odmítá. Předseda hnutí Tomio Okamura ji však vyzval k odstoupení, a pokud tak neučiní, je hnutí připraveno ji vyškrtnout.

Samková z kandidátky Úsvitu sama neodstoupí. Vím, o co vám jde, vzkazuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Advokátka Klára Samková

V sobotu dopoledne byla vydána zpráva, že advokátka Klára Samková končí v pozici lídryně hnutí Úsvit přímé demokracie pro nadcházející eurovolby. Nástrojem k jejímu odstranění měla být informace, že se dopustila nekalosti vůči České spořitelně. Informaci přinesl Český rozhlas.

„Známá advokátka Klára Samková předstírala, že chce pro sebe od banky odkoupit pohledávku, která vznikla z nesplaceného úvěru. Peníze na nákup ale ve skutečnosti dostala od energetického holdingu, který bance úvěr už splácet nechtěl. Banka tak netušila, že pohledávku ve skutečnosti prodává dlužníkovi samotnému,“ uvedl web ČRo.

Samková v tiskovém prohlášení vyjadřuje podiv už nad tím, že rozhlas vystavěl svou reportáž na kradených dokumentech, které fyzicky zmizely z její kanceláře a byly ukradeny i z jejího počítače.Tomu, kdo za touto akcí provedenou krátce před volbami do Evropského parlamentu stojí, Samková ale jasně vzkazuje: Já se neleknu. Hodlá pokračovat v kampani a věří, že Úsvit může žískat jeden až dva posty v EP. Což je prý vlastně důvod k útoku na ni.

Prohlášení Kláry Samkové ZDE

O původcích útoku má totiž Samková jasno. „Místa v europarlamentu mohou dát hnutí Úsvit pevnější zakotvení na současné politické scéně České republiky, které je ovšem v přímém rozporu se zájmy tzv. standardních politických stran, a to zejména ČSSD, jejíž voliči a sympatizanti s ohledem na vnitrostranickou situaci v ČSSD k hnutí Úsvit masivně přecházeli. Úsvit je i zásadním konkurentem hnutí ANO. Oba tyto subjekty mají důvod k realizaci všech dosažitelných kroků vedoucích k zásadnímu oslabení Úsvitu. Tato šedá struktura české politiky je dobře zmapována. Jsem naprosto přesvědčená, že útok na mne je veden účelově,“ napsala Samková.

Korektní stanovisko České spořitelny

Samková také oceňuje postoj České spořitelny, které údajně měla vzniknout škoda. „(Česká spořitelna) sama uvedla, že cena za odkup pohledávky byla zcela přiměřená a odpovídala jejich vnitřnímu i externímu auditu. Za tento seriózní přístup a objektivní informaci České spořitelně, a.s., velmi děkuji,“ píše v prohlášení Samková. Vzhledem k tomu, že se kauza týká její advokátní činnosti, prý Samková nemůže prozrazovat detaily.

Za mnohem podstatnější ale považuje samotný útok. Původně obdobnému tlaku čelil předseda hnutí Tomio Okamura, později místopředseda Úsvitu přímé demokracie Jaroslav Novák, který opustil svůj post, a teď je to Samková. Podobným útokům jsou ale podle advokátky vystavováni i další lidé, kteří se odmítají podílet na současném „systému“, takže jím nejsou chráněni. Jako příklad chráněné osoby Samková uvádí senátora Jiřího Čunka z KDU-ČSL.

Úsvit: O kandidátech nesmí být žádné pochybnosti

Své kolegy z hnutí Úsvit však Samková zjevně nepřesvědčila. Předseda hnutí Tomio Okamura svolal v sobotu mimořádnou tiskovou konferenci, na které oznámil, že pokud Samková sama neodstoupí z kandidátky, hnutí ji hned v pondělí vyškrtne. 

Prohlášení Tomio Okamury ZDE

„Informace, které jsme získali ohledně její kauzy, jsou pro Úsvit natolik závažné, že jsme museli přistoupit k tomuto kroku. Rádi bychom dali tímto Kláře Samkové prostor důstojně odstoupit, avšak pakliže Klára Samková tento prostor nevyužije, budeme muset přistoupit v pondělí k vyškrtnutí z kandidátky,“ vysvětluje své rozhodnutí Úsvit v oficiálním prohlášení, které mají ParlamentníListy.cz k dispozici. Přesto se prý strana domnívá, že se Samková neprovinila ničím protizákonným, a doufá, že se v příštích týdnech očistí. Jedničkou kandidátky bude dosavadní dvojka, Roman Škrabánek, ekonom a prezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Úsvit chce podle svých slov tímto svým krokem dát všem občanům jasně najevo, že usiluje o proměnu politické kultury v zemi a že klade stejná etická měřítka na politické konkurenty i na sebe. „I když samozřejmě nelze srovnávat tuto kauzu například s kauzou OKD, kdy premiér Sobotka zcela prokazatelně napomáhal okradení státu o miliardy,“ poznamenává. V každém případě prý chce dát voličům jasný signál, že na kandidáty klade ty nejvyšší nároky. „Jsme skutečně čerstvým větrem do zatuchlých vod české politiky. A nepřipustíme, aby o našich kandidátech panovaly ty nejmenší prokazatelné pochybnosti,“ uzavírá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…