Samozvaný stát Liberland představil první ministry

18.12.2015 18:59

Vít Jedlička, který vystupuje jako prezident státu Liberland, dnes představil první tři členy své vlády. Ministři zahraničí, vnitra a financí jsou Češi. Jedličkův tým tvoří ještě ministr spravedlnosti pocházející z Británie a dva viceprezidenti z USA a Francie, jež chce Jedlička představit později. Hlavním úkolem vlády je rozvíjet diplomatické vztahy samozvaného „ministátu“ mezi Srbskem a Chorvatskem. Trvalé osídlení území o rozloze sedmi kilometrů čtverečních je podle Jedličky reálné v průběhu roku 2017. O přesunu na Liberland, který zatím žádný stát na světě neuznal, podle něj uvažuje 40 000 lidí.

Samozvaný stát Liberland představil první ministry
Foto: hk.svobodni.cz
Popisek: Vít Jedlička

„Všechno to jsou nadšenci, kteří mi pomáhají ve svém volném čase,“ řekl Jedlička o členech vlády, jež si sám vybíral z tisíců lidí, kteří se mu prý dobrovolně přihlásili. „Kromě tří českých ministrů máme také ministra spravedlnosti z Velké Británie, viceprezidenta z Washingtonu a viceprezidenta z Paříže. Ty představíme při jiné příležitosti,“ do­dal.

Jedlička vyhlásil Liberland letos 13. dubna na území v meandru Dunaje, které podle něj nepatří nikomu. Lokalita je předmětem hraničního sporu mezi Srbskem a Chorvatskem. Podle Chorvatů patří Srbsku, které to však odmítá, protože by jinak přišlo o řadu dalších sporných území kolem Dunaje. Experti na mezinárodní právo se shodují na tom, že Liberland vznikl na území, kde nejsou přesně vytyčené hranice, neznamená to ale, že nikomu nepatří.

Vít Jedlička

  • Svobodní
  • lídr krajské kandidátky Svobodných v Královéhradeckém kraji
  • mimo zastupitelskou funkci

Do funkce ministra financí vybral Jedlička Jana Purkrábka, jehož hlavním cílem je udržet základní myšlenku, na níž Liberland stojí – nevybírat povinné daně. „Líbí se mi myšlenka, že lidé státu zaplatí jen tolik, kolik sami chtějí,“ uvedl Purkrábek. Ministrem vnitra se stal Ondřej Příhonský, který chce co nejdříve dosáhnout dohody s Chorvatskem na tom, aby tamní policie nebránila osídlení ostrova.

Jedinou ženou ve vládní sestavě je ministryně zahraničí Monika Chlumská. „Mým hlavním cílem je ustanovit naše úřady v zahraničí a spojit tým lidí, kteří nás reprezentují,“ prohlásila. Liberland má podle Chlumské reprezentanty v přibližně 60 státech světa. Většinou jde o osoby, které mají vazby na místní vlády nebo diplomacii. O diplomatickém zastoupení ve smyslu mezinárodního práva se podle ní zatím hovořit nedá.

Ministerské posty jsou podle Chlumské pouze dočasné. „Je to jenom do momentu, kdy budou první demokratické volby. To předpokládám v rámci dvou let,“ řekla ČTK.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…