Sanace po těžbě uranu potrvá 40 let a stát za ni zaplatí 31 miliard

18.10.2011 22:09

Těžba uranu v okolí Stráže pod Ralskem přijde stát ještě draho. Po třicet let trvající těžbě zbyly chemikáliemi zamořené spodní vody, jejichž vyčištění potrvá ještě o víc než deset let déle a nebude to zadarmo.

Sanace po těžbě uranu potrvá 40 let a stát za ni zaplatí 31 miliard

Čištění rozsáhlého území by se mělo realizovat do roku 2042, stát nyní shání dalších 31 miliard korun, které jsou zapotřebí na financování prací. Od zastavení těžby v roce 1996 na odstranění ekologické zátěže padlo už 16 miliard. Vláda se má ve středu dohodnout, zda peníze na sanaci může poskytnout.

"Sanace by se měla platit ze speciálního účtu ministerstva financí, na který míří výnosy z prodeje privatizovaného majetku a z účasti státu v obchodních společnostech, tedy z divident," řekl serveru Aktuálně.cz Jiří Sochor z tiskového oddělení ministerstva průmyslu.

Při chemické těžbě na největším nalezišti uranu u nás se od 60. let do půdy vtlačilo na čtyři miliony tun kyseliny sírové, 320 tisíc tun kyseliny dusičné, 111 tisíc tun čpavku a 26 tisíc tun kyseliny fluorovodíkové. Po nájezdech těžařů zůstala zamořená podzemní voda v množství, které by naplnilo Slapskou přehradu jeden a půlkrát. Oficiálně odhadované množství chemikálií rozpuštěných v zemi se odhaduje na 6,07 milionů tun.

Sledujeme téma Ekotendr

Jako jediní v Evropě těžíme v hustě obydlených oblastech, řikají ekologové

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek plánuje těžbu radioaktivní suroviny obnovit s úmyslem posílit tuzemskou jadernou energetiku. Nevládní organizace využily zprávu o dopadech těžby uranu na přírodu Podještědí k tomu, aby ministrův návrh napadly.

"V Evropě jsme jediná země, kromě Rumunska, která uvažuje o těžbě uranu v takto hustě obydlené oblast. Po neblahých zkušenostech je třeba úvahy o pokračování těžby uranu odmítnout. Nemůžeme riskovat, že místo zásob pitné vody budeme mít další kontaminované podzemní jezero," řekl Josef Jadrný ze sdružení Naše Podještědí.

Edvard Sequens ze sdružení Calia za koalici ekologických organizací jeho slova potvrzuje.
"Ani dnes není známa technologie těžby uranu, která by neohrožovala životní prostředí a zdraví obyvatel. Proto považuji plány na otevírání nových uranových dolů v České republice za zcestné," poznamenal Sequens.

Související:
Vláda dnes projedná odstranění škod po těžbě uranu
Konec těžby uranu v Rožné opět posunut na neurčito

Kabinet odložil jednání o sanaci škod po těžbě uranu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…