Šance prezidentských kandidátů: Zeman v čele, kdesi v dáli Drahoš s Horáčkem

10.10.2017 17:52

Je tu nový průzkum, tentokrát k přímé volbě prezidenta. Nadále prý vede prezident Miloš Zeman, Centrum po výzkum Veřejného mínění (CVVM) k tomu vysvětlilo, mezi kterými voliči má Zeman nejvyšší podporu. Dodává také, jak jsou na tom Jiří Drahoš a Michal Horáček.

Šance prezidentských kandidátů: Zeman v čele, kdesi v dáli Drahoš s Horáčkem
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman

CVVM přineslo další průzkum k prezidentské volbě. Zářijový model   voličských preferencí ukazuje, že nejvyšší podporu mezi občany má prezident Miloš Zeman, kterého by bylo ochotno volit 31 procent občanů. Někdejšího předsedu Akademie věd by rádo volilo 18 procent lidí a Michal Horáček se 14 procenty skončil na třetím místě.

Bramborovou medaili by si za čtvrté místo odnesl Jaroslav Kubera (ODS), ale tento senátor se prozatím definitivně nerozhodl, zda bude kandidovat. Podporu mu navíc vyjadřují jen dvě procenta občanů, takže na první tři kandidáty hodně ztrácí. Pátý v pořadí skončil kandidát ODA na prezidenta Vratislav Kulhánek. Ten se navíc o své páté místo dělí s lékařem Markem Hilšerem.

„Celkem nepřekvapivě má Miloš Zeman vysokou podporu u dotázaných důvěřujících prezidentovi (z nich by jej v prvním kole podle vlastního vyjádření volila téměř polovina, mezi těmi, kdo prezidentovi ‚rozhodně‘ důvěřují, to jsou více než dvě třetiny). Podle stranických preferencí jej častěji chtějí volit voliči ANO, ČSSD, SPD a KSČM. Jiřího Drahoše podle nejvyššího stupně dokončeného vzdělání ve zvýšené míře podporují absolventi vysokých škol a naopak méně jej chtějí volit ti, kdo mají základní nebo střední vzdělání bez maturity. Jeho podpora se dále zvyšuje spolu se zlepšující se životní úrovní vlastní domácnosti respondenta, se zlepšujícím se hodnocením ekonomické situace v ČR a s rostoucí spokojeností s vlastním životem,“ píše v doprovodné zprávě CVVM.

„Michal Horáček zaznamenává vyšší podporu u lidí ve věku do 30 let, s postupným narůstáním věku pak jeho podpora klesá. Podobně jako u Jiřího Drahoše jeho podpora má tendenci stoupat se zlepšujícím se hodnocením životní úrovně vlastní domácnosti a s rostoucí spokojeností s vlastním životem. Rovněž z hlediska sebezařazení na škále politické orientace je u něj vyšší podpora mezi těmi, kdo se hlásí k pravici, a podobně jako Jiří Drahoš získává zejména u lidí ‚rozhodně‘ nedůvěřujících prezidentovi,“ stojí dále ve zprávě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…