Šándor na Frekvenci 1 jasně: Teroristický útok na Česko je jen otázkou času, ohrožen je Hrad

21.11.2015 17:42

Někdejší náčelník Vojenské zpravodajské služby v ČR generál Andor Šándor má za to, že v Česku fakticky nemáme uprchlickou krizi, ale vytváříme atmosféru strachu a paniky, která může nakonec vést k výbuchu. Radikálové varují před islámem, přestože muslimská komunita v Česku je poklidná. Právě kvůli extremistům se to ale může změnit. A pak bude na ráně především Pražský hrad.

Šándor na Frekvenci 1 jasně: Teroristický útok na Česko je jen otázkou času, ohrožen je Hrad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andor Šándor

"Já říkám už od roku 2004, že je jen otázka času, kdy dojde k úderu na Česko. Jeden z důvodů proč si myslím, že k tomu může dojít ke situace, jakou si tady vytváříme. Je v pořádku varovat před riziky uprchlické krize, ale nechápu, proč mi tady vyvoláváme proti muslimské nálady. Jednoho dne se může stát, že se naštve jeden z dvaceti tisíc muslimů, kteří zde žijí, něco provede a pak ti radikálové budou paradoxně říkat: Vidíte, my jsme vám to říkali. My tu přitom nemáme žádnou uprchlickou krizi," upozornil host. Šándor zavítal do nedělního Press klubu Luboše Xavera Veselého na Frekvenci 1.

Pokud už u nás k teroristickému útoku dojde, mohlo by se tak stát na Pražském hradě, neboť právě ten je symbolem české státnosti a není příliš dobře chráněn, jak se ukázalo v minulosti. Nelze ale vyloučit ani útok v pražském metru, na koncertě nebo kdekoli jinde. „Oni ti teroristé nejsou nijak hloupí a umějí si spočítat, který objekt je více chráněn. A ať už si občané myslí o Miloši Zemanovi cokoli, pořád je to náš prezident, reprezentant státu.

Když někdo vymění život za dvacet tisíc, je to jeho problém

Islámský stát je třeba porazit, ale musejí ho porazit sami muslimové. Pokud půjde o operaci Západu, radikálové spíše ještě posílí. Dobře je to vidět v Iráku či Libyi, kde jsme sice svrhli tyranské vůdce, ale obrátilo se to proti nám. Husajn ani Kaddáfí rozhodně nebyli žádní mírumilovní vládci, ale po jejich svržení Západ nenabídl žádnou alternativu. K tomu nesmíme zapomenout, že západní drony zabíjejí v arabském světě civilisty a tamní média o tom informují. Pak lze do jisté míry pochopit odpor proti Západu, který se v regionu rodí.

O všech muslimech žijících na Západě prý ale nelze říct, že by chtěli povraždit své spoluobčany. Současně musíme vzít v potaz, že i práce tajných služeb má své limity. Nedokážeme odhalit všechno, protože máme omezený počet pracovníků v tajných službách, kteří jsou také limitováni demokratickými pravidly.

„Je tak malá pravděpodobnost, že se stanete obětí teroristického útoku. Mnohem vyšší pravděpodobnost je, že zemřete na silnici při nehodě, ale občané by měli být pozornější... A když se občané nechají nalákat na levnou dovolenou do země, kde není úplně bezpečno, je to jejich problém, já si svého života cením na víc než na dvacet tisíc,“ konstatoval Šándor.  

  • Celý záznam rozhovoru naleznete na oficiálních stránkách Frekvence 1, a to ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…