Sankce jsou špatné. Volný obchod mezi Ruskem, Ukrajinou a EU by snížil napětí, píše šéf Svobodných Mach

27.08.2014 11:12

Předseda Svobodných europoslanec Petr Mach odpovídal na dotazy čtenářů ParlamentníListy.cz. Řekl své k bitvě sankcí mezi EU a Ruskem, došlo i na dotazy týkající se korupce a diskriminace. Mach mimo jiné popsal, jak by se v současné problematické situaci ve vztahu k Rusku měli chovat voliči.

Sankce jsou špatné. Volný obchod mezi Ruskem, Ukrajinou a EU by snížil napětí, píše šéf Svobodných Mach
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Petr Mach

Čtenář vystupující pod přezdívkou Nagano chtěl od Petra Macha slyšet, jak se dívá na kolotoč sankcí, který se roztočil mezi EU a Ruskem. Mach odpověděl a přidal doporučení, co může dělat firma, které se současná situace nelíbí.

„Sankce poškozují obě strany a navíc mohou vést k důsledku, který, pevně doufám, také nechce ani jedna strana. Jsem proti tomu, aby stát z kapes daňových poplatníků odškodňoval firmy. Firmy, kterým sankce uškodí, by měly podporovat politické strany, jež jsou proti sankcím a za volný obchod,“ odvětil Mach.

Volný obchod mezi EU, Ruskem a Ukrajinou by byl cestou, jak podstatně snížit napětí.

Žádná úmluva korupci neoslabí

Vyjádřil se i k boji s korupcí. Čtenář vystupující pod přezdívkou grunlich se totiž podivoval tomu, proč Česko nepřistoupilo k Úmluvě EU v boji proti korupci. Mach poznamenal, že o žádné takové úmluvě nic neví, ale v obecné rovině má za to, že korupci nedokáže oslabit žádná úmluva. Cesta prý vede jinudy.

„Korupce je nemoc, která bují z přílišné moci politiků a z přílišného balíku peněz, o kterém rozhodují. Existuje jediný lék proti korupci: omezit moc politiků a výši daní a státních výdajů,“ myslí si Mach.

Nakonec řekl pár slov i k německému nápadu zpoplatnit německé silnice tak, aby to dopadlo především na cizince. Čtenář Vašek B. chtěl slyšet, zda to z hlediska pravidel EU není nepřípustná diskriminace. Podle Macha není, protože zpoplatnění silnic se dotkne všech, ale němečtí řidiči se navíc mohou těšit na snížení daně z auta. Německo má podle Macha na tento postup právo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…