Sankce nějak přežijeme, ale snižte nám daně, žádají zemědělci. Toto k tomu jejich zástupce řekl v ČT

11.08.2014 23:09

Kvůli sankcím mezi Ruskem a Západem pravděpodobně dojde ke zlevnění některých potravin, což uvítají spotřebitelé. Kdo se však už neraduje, jsou čeští zemědělci. Podle předsedy Asociace soukromého zemědělství Josefa Stehlíka ale nemusí být situace tak horká – stačí, když zasáhne stát.

Sankce nějak přežijeme, ale snižte nám daně, žádají zemědělci. Toto k tomu jejich zástupce řekl v ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéf ASO Bohumír Dufek

Dopad ruských sankcí odhadl ministr zemědělství Marian Jurečka na 300 milionů korun, jak však uvádí Josef Stehlík, jde jen o hrubé odhady. Potravináři si prý s dovozem levných potravin, například z Polska, poradí. „Záleží, jak k tomu politici přistoupí,“ řekl v Událostech, komentářích na ČT.

Politici podle něj musí umožnit hledat nová odbytiště ve světě. Uvítal by také snížení daní. „Může to být jedno z těch opatření, které mohou použít politici,“ připustil Stehlík. „Nebo pokud opravdu ta situace bude v některých sektorech tak špatná, tak přistoupit ke kompenzacím,“ dodal.

V tom s ním souhlasí i šéf odborů Bohumír Dufek. „Problém je, že tato republika neustále zvedá náklady, které mají zemědělci,“ vysvětloval. „My jsme v některých oblastech nekonkurenceschopní, protože máme vysoké náklady,“ řekl a ukázal na jablka – právě v této oblasti je totiž úspěšné Polsko, protože má především nízké daně. „Určitým způsobem by vláda tomu pomoct mohla, kdyby zemědělcům ulevila z nákladových položek,“ shrnul Dufek.

Jak však Stehlík dodal, pokud politici zemědělcům pomohou, sankce nakonec nebudou mít tak velký dopad. „Ta situace nemusí ve výsledku být tak katastrofální, jak se nyní jeví,“ prohlásil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…