Sankce nesankce. Rusko si domluvilo tento megaprojekt se západními firmami

19.06.2015 10:10

Zatímco spolupráce zahraničních firem s Ruskem je ve mnoha odvětvích v důsledku sankcí stále omezena, energetiky se to netýká. Alespoň o tom svědčí memorandum podepsané mezi ruským státním kolosem Gazprom a společnostmi Shell, E.On a OMV o spolupráci na výstavbě nového plynovodu.

Sankce nesankce. Rusko si domluvilo tento megaprojekt se západními firmami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čerpací zařízení, ilustrační foto

Informace k memorandu uvedla společnost Gazprom na tiskové konferenci s tím, že by plynovod mohl zdvojnásobit přímé dodávky ruského plynu do Evropy. Čtyři výše zmíněné společnosti podepsaly memorandum o záměru vytvořit dopravní infrastrukturu s cílem zajistit dodávky ruského plynu koncovým zákazníků z evropského kontinentu. „Podepsané memorandum demonstruje záměr všech zmíněných stran postavit potrubí vedoucí od ruského pobřeží přes Baltské moře, které by vyústilo u pobřeží Německa. Kapacita nového plynovodu bude 55 miliard m3 ročně,“ uvedl Gazprom ve svém prohlášení.

Společnost Gazprom ve svém prohlášení dále uvedla, že společný projekt s E.ON, Shell a OMV by měl vzhledem ke klesající produkci v Evropě zaplnit mezeru na trhu. K připravovanému projektu se vyjádřil také člen výkonné rady ve společnosti OMV AG Manfred Leitner. „Je to důležitý krok směrem k výraznému posílení zabezpečení dodávek plynu do střední Evropy a navýšení důležitosti rakouského rozbočovače v Baumgartenu. Naše téměř půl století trvající spolupráce se společností Gazprom by měla přispět k úspěchu projektu, který bude sloužit k další diverzifikaci tras dodávané energie do Evropy,“ zmínil Leitner.

Mluvčí společnosti Gazprom Sergej Kuprijanov novinářům sdělil, že ruský státní kolos si ponechá v projektu většinový podíl ve výši 51 % a nový plynovod by měl následovat Nord Stream, jenž se zaměřuje na trhy v Německu, Francii, Velké Británii a dalších členských státech Evropské unie. Přičemž stavba 1224 kilometrů dlouhého plynovodu Nord Stream s kapacitou 55 miliard m3 byla zahájena v dubnu 2010 a první části byly uvedeny do provozu v letech 2011 a 2012. V současné době se uvažuje o výstavbě třetího a čtvrtého úseku. Vedle toho se očekává, že Vladimir Putin podepíše v průběhu návštěvy řeckého premiéra Alexise Tsiprase předběžnou dohodou o výstavbě plynovodu vedoucího do Evropy přes Turecko a Řecko. Řecký premiér by se měl kvůli této záležitosti také osobně sejít se šéfem Gazprom Alexejem Millerem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…