Sankce proti Lukašenkovi a za útok na Navalného. To je výzva Evropského parlamentu

17.09.2020 21:22

Evropský parlament se domnívá, že proti činitelům běloruského režimu, a to včetně autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka, stejně jako proti viníkům za útok na ruského opozičního lídra Alexeje Navalného, by měly státy Evropské unie přijmout sankce. Vyzval k tomu v rezoluci. Minsk na výzvu Evropského parlamentu reagoval dotčeně. Píše to server ČeskéNoviny.cz.

Sankce proti Lukašenkovi a za útok na Navalného. To je výzva Evropského parlamentu
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezident Běloruska Alexandr Lukašenko na jednání bezpečnostní rady

Rezoluci poslanci schválili výraznou většinou 574 hlasů z 693. Kritizovali mimo jiné srpnové prezidentské volby v Bělorusku, na jejichž základě byl vyhlášen prezidentem Alexandr Lukašenko. Výsledek však neuznala ani opozice v Bělorusku, ani Evropská unie. Volby podle europoslanců byly flagrantním porušením všech mezinárodně uznávaných standardů. Evropský parlament tak ve své rezoluci vyzval k uspořádání nových voleb. A Evropská unie by měla podle zákonodárců uvalit sankce na lidi, kteří jsou za manipulace u voleb a následné potlačování protestů zodpovědní. 

Celkem by se tak sankce mohly týkat asi 40 běloruských činitelů. Těm chce unijní diplomacie zmrazit majetek v Evropské unii a zakázat cesty na území bloku. 

Ministerstvo zahraničí v Bělorusku reagovalo na krok Evropského parlamentu podrážděně. Podle něj totiž rezoluce ukazuje nepochopení toho, co se v Bělorusku odehrává. Dokument má podle Minsku „zjevně agresivní charakter a neobsahuje vyváženou tezi“. 

K rezoluci označující útok na Navalného za součást systematických pokusů o umlčení ruské opozice se pak přihlásilo celkem 532 poslanců. Moskva by podle Evropského parlamentu měla spolupracovat na mezinárodním vyšetřování případu a umožnit potrestání viníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…