Sankce proti Rusku mohou ohrozit až tisíc míst v ČR, řekl Mládek

31.07.2014 22:14

V České republice by mohlo být v souvislosti s hospodářskými sankcemi proti Rusku ohroženo 700 až 1000 pracovních míst. České televizi to řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Už proto ve čtvrtek jednal se Svazem strojírenské technologie o tom, jak dopady minimalizovat. Zopakoval však, že zásadním způsobem by se protiruské sankce tuzemských firem dotknout neměly. Jaký bude jejich skutečný dopad, ukáže podle něj až podoba ruské protireakce na opatření.

Sankce proti Rusku mohou ohrozit až tisíc míst v ČR, řekl Mládek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek s Jiřím Dienstbierem

Jan Mládek řekl, že vláda se bude snažit firmy, které by v důsledku sankcí přišly o ruský trh, podpořit v uplatnění na trzích v jiných postsovětských nebo i dalších zemích. O eventuálních finančních kompenzacích, které by stát mohl postiženým společnostem poskytnout, spekulovat nechtěl, to je podle něj případně až otázka vzdálenější budoucnosti.

Členské státy Evropské unie schválily nové hospodářské sankce proti Rusku v souvislosti s jeho postupem v ukrajinské krizi. V platnost vstoupí v pátek. Nové hospodářské sankce se týkají několika oblastí. V souvislosti s omezením přístupu Ruska na unijní kapitálové trhy evropské společnosti a občané EU nebudou moci nově kupovat či prodávat ruské akcie a dluhopisy či jiné finanční nástroje s delší než devadesátidenní dobou splatnosti, vydávané velkými ruskými státními bankami, rozvojovými bankami či jinými institucemi, které budou působit v jejich zájmu.

Rovněž bylo uvaleno embargo na import a export zbrojních produktů, které jsou uvedeny na existujícím společném unijním seznamu vojenského materiálu. Schválen byl i zákaz vývozu zboží a technologií dvojího využití. Rovněž jejich seznam má EU dlouhodobě vypracovaný. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…