Sankce z našeho kodexu jsou nevymahatelné, prozradila v ČT Jourová

12.11.2013 19:38

Věra Jourová, 1. místopředsedkyně hnutí ANO, potvrdila, že penále uvalené na poslance hnutí ANO jeho etickým kodexem za porušení tohoto dokumentu jsou právně nevymahatelné. Zároveň uvedla, že všichni poslanci, zvolení na kandidátních listinách Babišova hnutí ANO, mají volný mandát.

Sankce z našeho kodexu jsou nevymahatelné, prozradila v ČT Jourová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Věra Jourová

„Bude to vyžadovat dobrou komunikaci,“ nastiňuje Věra Jourová nezbytnou podmínku jednoty poslaneckého klubu hnutí. Předpokládá, že poslanci mezi sebou a se stranickým vedením musí být v úzkém spojení a vzájemně spolu jednat a informovat se, jen tak může vzniknout společný konsensuální postoj alespoň většiny klubu. Zároveň si však myslí, že „v některých zásadních otázkách“ budou poslanci hnutí jednotní intuitivně. Uvedla to ve vysílání České televize v pořadu Interview Daniely Drtinové.

Vymáhání penlizace za porušení etického kodexu, tedy i hlasování v rozporu se závazným většinovým postojem poslaneckého klubu, je ovšem sporné. Jak připustila místopředsedkyně hnutí Jourová, „sankce jsou právně nevymahatelné“. Navíc nutit poslance k hlasování ať už pro, či proti, nelze. „Je to v rozporu s Ústavou,“ připomněla Věra Jourová. Přesto si myslí, že kodex hnutí má smysl. „V kodexu jsou sankce za to, když se člověk zpronevěří kodexu,“ uvedla. Někdy jsou však spíše symbolické – hnutí svým poslancům například zapovídá krádeže. Jak však hodlají své závazky naplňovat, případně jejich neplnění pokutovat? „Bude to otázka morálního apelu na jednotlivé konkrétní zákonodárce,“ domnívá se Věra Jourová.

Babiš ne do vlády, ale do čela výboru?

Jak o víkendu naznačil předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Faltýnek, je možné, že předseda politického hnutí Andrej Babiš nemusí zasednout ve vládě, ale například v čele sněmovního rozpočtového výboru. I Věra Jourová si svého předsedu na zmíněném místě „umí představit, pokud by nešel do vlády, pokud bychom ovšem šli my do vlády“, uvedla. Vyjádření Martina Stropnického, že Andrej Babiš bez čistého lustračního osvědčení by se šéfem státní pokladny stát neměl a mohl by v tom případě být nahrazen odborníkem zvenčí, například Alešem Michlem z Reiffeisenbank, Věra Jourová nepotvrdila, ale odmítla vyvrátit. Obdobně se vyjádřila i o pretendantech hnutí na místo ministra vnitra: podle ní mají vyhlédnuto několik odborníků, vhodných pro správu tohoto resortu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…