Šarapatka sbírá peníze proti Zemanovi. Bude soud. I vy můžete přispět

24.02.2021 19:15

Radní České televize Zdeněk Šarapatka vytáhl do boje proti lžím prezidenta Miloše Zemana. Impulzem bylo rozhodnutí Ústavního soudu. A hned na svůj záměr vybral nemalé peníze. I vy mu můžete přispět. Vyzval také další občany, kteří se cítí být Zemanem a jeho spolupracovníky utiskováni a uráženi, aby vše řešili soudní cestou. On to prý platí. „Zakleknout a umlčet tady nevyšlo,“ zní.

Šarapatka sbírá peníze proti Zemanovi. Bude soud. I vy můžete přispět
Foto: Hithit.cz
Popisek: Zdeněk Šarapatka u soudu, kampaň na Hithit

Prezident Zeman v listopadu 2017 řekl, že svého tehdejšího poradce Zdeňka Šarapatku vyhodil z Úřadu vlády pro neschopnost. Ten ale prý odešel po vzájemné dohodě. A začaly soudní tahanice. Šarapatka se domáhal omluvy přímo od Zemana.

Nakonec se za nepravdivá slova na základě verdiktu, který nedávno zrušil Ústavní soud, omlouvalo Ministerstvo financí, protože prý není možné prezidenta přímo žalovat za výrok, který souvisí s výkonem jeho funkce. Podle verdiktu šlo o nesprávný úřední postup, za nějž nesl odpovědnost stát zastupovaný resortem financí.

Ústavní soud ale celou věc viděl poněkud v jiném světle. „Posuzovaný výrok vyznívá tak, že Miloš Zeman popisuje svou aktivitu v době dávné minulosti, tj. před svým ustavením do úřadu prezidenta, přičemž ani samotná tato aktivita nemá s výkonem prezidenta nic společného. Souvislost s činností prezidenta republiky tak dána není,“ stojí v nálezu čtvrtého senátu Ústavního soudu, který se věcí zabýval.

Ministerstvo tak podle Ústavního soudu omluvou odčinilo Šarapatkovi újmu, za kterou neměl nést odpovědnost stát, ale Miloš Zeman jako soukromá osoba. Celý spor se tak vrátil na začátek a tento právní názor bude pro obvodní soud závazný při novém projednání kauzy.

Anketa

Je dobře, že Roman Prymula odešel ze všech veřejných funkcí a nechce se vracet?

hlasovalo: 11677 lidí
Ministerstvo financí následně požádalo u Šarapatky vrácení písemné omluvy a 51 tisíc korun, které stát stálo celé „Šarapatkovo“ soudní řízení. Radní ČT očividně takovou částku zaplatit nechce, a proto přistoupil k nestandardnímu kroku. Včera na svém facebookovém profilu vyhlásil „boj proti lžím Miloše Zemana“.

„Na základě vaší obrovské solidarity a výzev jsem přistoupil ke crowdfundingové akci v rámci portálu HitHit k finanční podpoře soudních výloh na boj nejen proti Zemanovým lžím. Bude-li kýžená částka 51 000,–  k datu ukončení sbírky překročena, bude výtěžek využit k další finanční podpoře prokazatelných soudních výloh těch občanů, kteří se rovněž odhodlají soudně bránit svoji čest a jméno bližních proti lžím ze strany hlavy státu a jejích nejbližších spolupracovníků. Jak ukazuje osobní zkušenost, česká justice nebývá vždy zcela připravena na efektivní postihování masivní agresivity a sprostoty mocných vůči občanům,“ napsal radní.

Tato „charitativní“ akce se nakonec ukázala jako více než úspěšná. „Vaše solidarita v boji proti lžím prezidenta Miloše Zemana shromáždila za pouhých 20 hodin rekordních 89 tisíc korun! Jde tak o nejpádnější odpověď sprostotě Hradu a důkaz občanské soudržnosti proti aroganci moci. Že rychlost a nárůst sbírky na související soudní výlohy Zemana, jeho úředníky i ministryni Schillerovou irituje, je nade vší pochybnost. Zakleknout a umlčet tady nevyšlo,“ informoval Šarapatka dnes na svém profilu.

Částka ale letěla stále výš. Na Šarapatkův boj přispělo v současné době již 264 lidí částkou 125 206 Kč. A je pravděpodobné, že ještě výrazně poroste.

Nyní radní hodlá podpořit vnučku Ferdinanda Peroutky Terezii Kaslovou, která má s Hradem rovněž nevyřízené účty. „Prosím vás dál o šíření této sbírky ve veřejném prostoru. Z jejího výnosu chci totiž podpořit i soudní výlohy Terezie Kaslové v jejím neméně komplikovaném boji za čest jejího dědečka Ferdinanda Peroutky. Vzroste-li výtěžek, podpoří také boj každého z vás, kteří se rovněž odhodláte bránit před urážkami a lží Zemana nebo jeho spolupracovníků.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…