Šárka Grossová poodkryla další expolitikovo tajemství. Vstoupila do dosud neznámé firmy

23.08.2016 20:23

Konec spekulací. Vdova po zemřelém bývalém ministru vnitra a premiérovi Stanislavu Grossovi Šárka oficiálně vstoupila do společnosti, kterou manželé skrytě vlastnili prostřednictvím akcií. Firmě Anned patří budova s restaurací Černý kohout v pražském Prokopském údolí a zemědělská půda v Chlístově u Benešova.

Šárka Grossová poodkryla další expolitikovo tajemství. Vstoupila do dosud neznámé firmy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šárka Grossová

Před jedenácti lety nedokázal tehdejší premiér Stanislav Gross vysvětlit, kde vzal 1,2 milionu na nákup bytu v Praze na Barrandově. V průběhu let pak Gross utrácel 80 milionů korun, které zázračně vydělal na akciích. Právě tolik peněz druhdy nadějný mladý politik ČSSD vydělal na dodnes nevysvětleném obchodu s akciemi firmy Moravia Energo. Ty Gross nejdříve koupil od svého kamaráda Roberta Sýkory za 21 milionů a později je prodal za 100 milionů. Akcie přes prostředníka skončily u miliardáře Tomáše Chrenka.

Expremiér si před lety v rozhovoru pro MF DNES pochvaloval, že vydělal také na pražské burze a na kurzu dolaru. „Část peněz jsem investoval na pražské Burze cenných papírů v době, kdy všichni prodávali. A musím říct, že staré pořekadlo 'nejlépe se nakupuje, když ostatní prodávají' se mi vyplatilo. Je patrný velmi výrazný nárůst tržní ceny akcií,“ chlubil se kdysi někdejší nadějný politik a pokračoval: "Snažím se dávat jednu třetinu investic do rizikovějších projektů, to je třeba burza. Další třetinu dávám třeba do dluhopisů a třetí část jsou různé další investice. Pořád se zaobírám nějakými nemovitostmi," říkal Gross, který se do své smrti, způsobené zákeřnou nemocí, živil také jako advokát.

Grossovy investice

Vydělané peníze začal Gross ve velkém investovat. Nejdříve si Grossovi pořídili byt v Miami na Floridě, poté pozemek v pražské čtvrti Slivenec, na němž stavěli dům, a naposledy statek v pražském Prokopském údolí a 1900 metrů čtverečních zemědělské půdy v Chlístově u Benešova. Katastrální území Chlístova přitom ještě v roce 2012 figurovalo v návrhu na výstavbu dálnice D3, která by měla v budoucnu propojit Prahu, Tábor, České Budějovice a Rakousko.

Šárka Grossová se podle výpisu z internetového obchodního rejstříku stala předsedkyní představenstva akciové společnosti Anned letos 27. ledna. Firma vznikla v roce 2007 a její oficiální majitelé se k vlastnictví nikdy otevřeně nepřiznali, ve statutárních orgánech figurovali zcela jiní lidé, Grossovi zůstávali v ústraní jako vlastníci deseti akcií v celkové hodnotě dva miliony korun. Ve standardních vyhledavačích nebylo jejich jméno možné nalézt, pokud pátrající osoba tuto konkrétní firmu neznala. Navíc, manželé Grossovi o svém byznysu nikdy otevřeně nekomunikovali.

Jak to je s byznysem Šárky Grossové? V roce 1995 začala pracovat pro společnost Amway, nadnárodní firmu, která vydělávala na prodeji kosmetiky a nádobí prostřednictvím sítě individuálních dealerů. Českolipský deník vypátral, že do své skupiny, ne nepodobné hře letadlo, získala ženu podnikatele Pavla Musely, majitele firmy Pamco, která obchoduje se zbraněmi. O vztahu Grosse a Musely se dodnes vedou doslova legendární zkazky. V roce 2001 pak Grossová investovala i do dalších aktiv. A zase přes Amway. V témže roce, kdy Grossovi vrátili služební byt a pořídili si vlastní (stočtyřicetimetrový), koupila Šárka od jedné známé z Amwaye také pole u Velkých Popovic za 400 tisíc korun. Podle katastru nemovitostí byl pozemek později prodán.

Vyjma Amwaye, realit a nadační činnosti se Šárka Grossová agažovala také v kultuře. Její muž se kvůli tomu dostal už v roce 2002 do podezření ze střetu zájmů. Podnikatelka spolupracovala s agenturou Františka Janečka GoJa, pro jejíž akce sháněla sponzory. Působila také v Nadačním fondu Diamant. V roce 2005 si založila firmu Denna Production, název se stejně jako v případě akciovky Anned, kam před půl rokem Šárka Grossová oficiálně vstoupila jako šéfka představenstva, odvíjí od křestních jmen dcer Grossových, Denisy a Natálie.

Manželé Grossovi si zjevně díky působení hlavy rodiny v politice pořídili mimo jiné luxusní byt v uzavřeném komplexu Hidden Bay v Miami na Floridě za odhadovaných 12 milionů korun, pozemek se starším domem v Praze-Slivenci, odhadem za 10,2 milionu, postavili vilu v Praze-Slivenci se zastavěnou plochu 396 metrů čtverečních na místě zbouraného staršího domku: odhad činil cca 30 milionů a pořídili si už zmiňovaný zrekonstruovaný zemědělský statek s restaurací v pražském Prokopském údolí, dle odhadů za 21 milionů korun. Hospodaření firmy Anned, kterou Šárka Grossová oficiálně vede zhruba půl roku na intrnetu nalézt možné není.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…