Sarkozy se vrací. Ohlásil kandidaturu na prezidenta

22.08.2016 20:05

Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy dnes oznámil kandidaturu v listopadových primárkách své pravicové strany Republikáni k prezidentským volbám 2017. Oznámil to podle agentury Reuters na Facebooku. Sarkozy to také uvádí ve své nové knize, která podle agentury AFP vyjde ve středu. Zprávu převzala ČTK.

Sarkozy se vrací. Ohlásil kandidaturu na prezidenta
Foto: Indiatalkies.com
Popisek: Nicolas Sarkozy

„Rozhodl jsem se být kandidátem pro prezidentské volby (na jaře) 2017. Cítím, že mám sílu ke svedení této bitvy v této neklidné době naší historie,“ napsal exprezident na svém účtu na sociální síti. Podle AFP se podobně Sarkozy vyjádřil i v knize, kterou nazval Tout pour la France (Vše pro Francii). Jednašedesátiletý šéf strany Republikáni Sarkozy působil v prezidentském úřadu v letech 2007 až 2012. Ve volbách v roce 2012 ho porazil současný socialistický prezident François Hollande, který ale nyní podle průzkumů má u voličů velmi malou podporu. Sarkozyho zájem o další pětiletý mandát se očekával.

Hlavními tématy předvolebních bojů v primárkách i v celých prezidentských volbách bude podle komentářů imigrace a bezpečnost

Kandidaturu v pravicových primárkách, které budou pro hlavní pravicovou stranu ve Francii první v historii, už oznámilo více než deset politiků. Hlavním Sarkozyho stranickým konkurentem je bývalý premiér Alain Juppé. Ten v poslední době Sarkozyho v průzkumech dosud vždy porážel.

Hlavními tématy předvolebních bojů v primárkách i v celých prezidentských volbách bude podle komentářů imigrace a bezpečnost v zemi, která se vzpamatovává ze série krvavých atentátů a obává se dalších.

Vítěz stranických primárek, kterého budou vybírat příznivci Republikánů a dalších středopravicových a pravicových stran, se na jaře příštího roku utká zřejmě s předsedkyní krajně pravicové strany Národní fronta (FN) Marine Le Penovou a kandidátem, který vzejde až z lednových primárek levicových stran. Hollande, který veřejně podmínil svůj zájem o novou kandidaturu jasným snížením nezaměstnanosti, se má vyjádřit v prosinci.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…