Sarkozy vyzval Západ k ukončení izolace Ruska

29.10.2015 12:40

Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy dnes v Moskvě vyzval západní země k ukončení izolace Ruska, které označil za "nepostradatelného" partnera při řešení konfliktu v Sýrii. Podle agentury AFP také pochválil akce ruského prezidenta Vladimira Putina jako celkově "spíše pozitivní než negativní".

Sarkozy vyzval Západ k ukončení izolace Ruska
Foto: Indiatalkies.com
Popisek: Nicolas Sarkozy

"Musíme se rozhodnout pro usmíření a dialog. Francie a Rusko potřebují spolupracovat," prohlásil předseda francouzské opoziční strany Republikánů při přednášce uspořádané pro studenty prestižní moskevské diplomatické akademie MGIMO. "V našem světě se musíme za každou cenu vyhnout nové studené válce," řekl dále Sarkozy, který se má ještě dnes odpoledne setkat s Putinem v jeho rezidenci u Moskvy. "Izolovat Rusko nemá žádný smysl," dodal s narážkou na zhoršení vztahů Západu s Ruskem kvůli krizi na Ukrajině.

Asad zodpovídá za smrt stovek tisíc lidí, musí pryč, udeřil Sarkozy

K vojenskému a diplomatickému angažování Moskvy v Sýrii poznamenal, že "Rusko je nepostradatelné" při řešení konfliktu v této zemi. "Akce Putina jsou bez ohledu na naše neshody spíše pozitivní než negativní," odpověděl na dotaz jednoho ze studentů, jak hodnotí jednání ruského prezidenta. Pokud jde o osud nynějšího syrského prezidenta Bašára Asada, který je hlavním sporným bodem mezi Íránem a Ruskem na jedné straně a Saúdskou Arábií a Západu na straně druhé, Sarkozy uvedl, že "nikdo, kdo má na svědomí smrt 250.000 spoluobčanů, nemůže představovat budoucnost své země".

"V jednu chvíli bude muset odejít," řekl exprezident. "Jeho odchod by ale neměl být podmínkou" před jakýmkoli politickým řešením, dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…