Saša Vondra nekompromisně: Itálie pláče, že má moc uprchlíků? Ať se nediví, když odstranila Kaddáfího

04.07.2017 19:46

Itálie chce teď pomoct s uprchlíky? Vždyť před lety podpořila svržení Kaddáfího v Libyi a teď za to platí. Někdejší ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) usedl v úterním Interview ČT24 proti Světlaně Witowské a spustil...

Saša Vondra nekompromisně: Itálie pláče, že má moc uprchlíků? Ať se nediví, když odstranila Kaddáfího
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Evropská komise plánuje pomoct Itálii s uprchlíky, především s jejich přesídlováním. Co na to Vondra?

„Z toho, co jsem si teď četl, mám jisté pochybnosti o tom, jak chtějí řídit tu migraci a jak chtějí zrychlit azylové řízení. Já bych rozuměl trochu jinému jazyku. Třeba jak zastavit příliv uprchlíků z Afriky... Protože to je podle mého především ekonomická migrace,“ rozjel se Vondra.

„Itálie byla v minulosti mezi zeměmi, které podpořily zásah proti Kaddáfímu v Libyi a každá takováhle akce má určité následky. Takže pokud se bavíme o tom poslat jim peníze na to, aby se ti lidé udrželi v Libyi, tak je to v pořádku... Ale pokud si někdo myslí, že přílivem migrantů vyřeší naši populační krizi, to je podle mého sebevražda,“ pokračoval.  

Rakušané proto teď poslali vojáky na hranici s Itálií a dávají najevo, že už podruhé neotevřou své hranice. To je podle Vondry správný přístup. Čím méně migrantů přijmeme, tím menší je pravděpodobnost, že se na naše území dostanou také teroristé.

Neměli bychom prý také zapomínat na to, že na Blízkém východě teď probíhá válka mezi sunnity a šíity a do této války bychom se podle hosta neměli míchat. Západ se v něm podle Vondry má angažovat jen tolik, aby neplatil účet za tuto válku. Stejně tak bychom se prý měli postarat o to, aby tento konflikt nenarostl do příliš velkých rozměrů a začal přímo ohrožovat Evropu nebo Západ obecně.

Velké problémy očekává Vondra především v Sýrii, kde občanská válka trvá už šest let a zatím se tam nerýsuje žádné řešení. Hlavní město Islámského státu Rakká dobyjí spíše Kurdové než Asadovy jednotky a uvidíme, co bude v Sýrii dál. „Já si myslím, že nemělo cenu ho vyzývat, aby odešel, když stejně nikdo nechce udělat nic, čím by tento požadavek podepřel, ale nevím, jestli bude ovládat celou Sýrii tak, jak ji ovládal před válkou,“ podotkl host.

Když jdete proti proudu, kopnou vás do kolene

Ve druhé polovině rozhovoru se vyjádřil k aktivitám Visegrádské čtyřky – Česka, Slovenska, Polska a Maďarska. „Někteří intelektuálové Visegrádskou skupinu odepisují, protože vlády ve Varšavě a Budapešti jsou toxické, ale já si to nemyslím. Ty vlády jsou konzervativní, Praha je možná liberálnější, ale ta spolupráce má dál smysl,“ zdůrazňoval Vondra.

Spolupráce prý má smysl i v okamžiku, kdy většina EU s V4 nesouhlasí. „No tak samozřejmě, když se postavíte proti mainstreamovému přemýšlení, tak lidé z toho mainstreamu přemýšlejí, jak vás kopnou do kolene,“ podotkl Vondra. Politika V4 ale slaví úspěchy, protože Rakousko za poslední tři roky v migrační krizi otočilo a dnes se Rakušané chovají velmi podobně jako vlády V4.

Posledních pár slov padlo k pohřbu německého kancléře sjednotitele Helmuta Kohla. Češi tady pode Vondry selhali, když na pohřeb politického titána vyslali jen ministra pro životní prostředí. „Češi žijí v nějakém skleníku a nechápou souvislosti,“ rýpl si Vondra.

Kdyby byl Kohl kancléřem dnes, prý by se jinak postavil třeba k uprchlické krizi. „Já si myslím, že on by určitě neudělal tu chybu, kterou udělala jeho politická žákyně Angela Merkelová. Ta selfíčka s uprchlíky bychom neviděli,“ blížil se k závěru svého vystoupení Vondra. Kohl by se prý postaral o lidi postižené válkou, ale ostatní by poslal rychle pryč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…