Šáša a Hehe, vysmál se prezident Zeman dvěma mediálním hvězdám. Nedovedu si představit horšího premiéra, než je Sobotka, dodal

08.06.2017 21:56

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek opět usedl před kamery TV Barrandov. Tentokrát k občanům promluvil v rozhovoru s generálním ředitelem televize Jaromírem Soukupem přímo z Vietnamu. Pochválil Donalda Trumpa, pronesl vtip o Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) a pak stávajícího premiéra totálně rozdrtil.

Šáša a Hehe, vysmál se prezident Zeman dvěma mediálním hvězdám. Nedovedu si představit horšího premiéra, než je Sobotka, dodal
Foto: ReproFoto: TV Barrandov
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem televize Barrandov.

V úvodu si prezident Zeman pochvaloval obrovskou pracovitost Vietnamců. „Ti lidé, podobně jako Číňané, umí pracovat a nežijí ze sociálních dávek. Z toho by si, pane Soukupe, někteří naši občané měli vzít příklad,“ uvedl prezident.

Do Vietnamu vyvážíme obrovské množství výrobků, ale z Vietnamu k nám míří asi devětkrát víc zboží. Zeman v tom však nevidí problém. Prezident ČR prý velmi stojí o to, aby byla zavedena přímá letecká linka mezi Českem a Vietnamem. Jednak se tím podpoří turistický ruch, ale pomůže to i dalším odvětvím hospodářství.

„Víte, my zapomínáme na to, že 21. století je stoletím Asie. První si toho všimli Američané, kteří přesunuli svou pozornost z Evropy do Pacifiku,“ připomněl Zeman. Podle prezidenta je to tím, že Američané i Evropané na rozdíl od Asiatů už trochu zlenivěli. Je to vidět i v Česku. Vietnamci provozují večerky a jiné obchody, zatímco Češi doma už odpočívají a spí. Zeman by prý byl velmi rád, kdyby si podobnou pracovitost osvojila i jiná menšina žijící desítky a desítky let v Česku. Odmítl však říci, jakou menšinu má přesně na mysli.  

Raději se věnoval teroristickým hrozbám „Neustále pane Soukupe opakuji, že každé evropské zemi, tedy i České republice, hrozí něco podobného. Vždycky je lepší, aby lidé chvíli čekali před Pražským hradem, než aby někdo vyhodil katedrálu sv. Víta do povětří,“ prohlásil Zeman.  

V poslední době teroristické útoky postihly především Velkou Británii, kde studuje také prezidentova dcera Kateřina, a Miloš Zeman přiznal, že jako otec o ni má obavy, Obratem ovšem dodal, že každému člověku hrozí větší nebezpečí na silnicích.

Trump udělal něco nečekaného – splnil předvolební slib

Stranou pozornosti Miloše Zemana nezůstal ani krok prezidenta USA Donalda Trumpa, který se rozhodl vypovědět klimatickou dohodu z Paříže.

„Teď vám řeknu něco, na co, pokud vím, nikdo zatím nepoukázal. Americký prezident se dopustil něčeho nepředvídatelného. A sice toho, že splnil po volbách to, co slíbil před volbami, což politici většinou nedělají. Jeho voliči věděli, že Trump chce Pařížskou dohodu vypovědět. Takže tady bych Trumpovi přičetl body k dobru,“ ocenil Zeman 45. prezidenta USA.

Český prezident prý vůbec nepochybuje o tom, že fenomén globálního oteplování existuje, ale je to přirozený běh věcí. Stačí se prý podívat na Grónsko 12. století, které v té době bývalo zeleným ostrovem. „A jen blbec bude tvrdit, že pár Vikingů a Eskymáků produkovalo tolik CO2, že způsobili globální oteplování. A pak přišla malá doba ledová. Okolní moře zamrzla a lidé v Grónsku zemřeli hladem,“ dal příklad Zeman.

„Já si vzpomínám na slova jednoho filozofa. Lidstvo je jakousi plísní na povrchu planety. A ta planeta se chová úplně stejně, ať tam to lidstvo je, nebo není,“ uzavřel toto téma prezident.

Jaký je rozdíl mezi Zemanem a Sobotkou?

Ve druhé polovině pořadu se prezident věnoval domácí politické situaci. Především znovu a znovu útočil na premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD).

„Víte, existuje jedna hořká anekdota. Jaký je rozdíl mezi Sobotkou a Zemanem? Žádný. Oba změnili preference ČSSD o 20 procentních bodů,“ zažertoval prezident. Až ČSSD klesne až k pěti procentům, chopí se jí lidé, kteří jí znovu vytáhnou nahoru. Současné vedení to nedokáže, ale stranící nemají odvahu říci to nahlas a toto vedení svrhnout.  

„Když se podíváte na průzkumy, tak nejvíc chválí Sobotku voliči ANO a TOP 09. Ale to, že ho chválí, ještě neznamená, že ho budou volit,“ pokračoval v palbě prezident.

Sociální demokracii prý poškodila i média. Podle Zemana nese největší vinu deník Právo, kam píší komentáře dva pánové, prezident o nich žertoval jako o pánech „Šáša a Hehe“. „Chtěl bych říci, že politolog Jiří Pehe svými servilními komentáři ČSSD uškodil tak, jak by to nedokázal nepřítel,“ vysmál se politologovi prezident. Stejné je to prý s komentáři Alexandra Mitrofanova nebo politologa Lukáše Jelínka.

„Víte, že já jsem dal jasně najevo, že by České republice nejvíce prospělo, kdyby Sobotka opustil funkci premiéra, ale když on má tu funkci tak rád,“ posteskl si prezident. Stávající statutární místopředseda ČSSD Milan Chovanec by prý byl lepším šéfem strany. „Tak byl by určitě lepší než Bohuslav Sobotka, ale upřímně řečeno, těžko si dokážu představit někoho horšího než je Bohuslav Sobotka,“ nedával si ubrousek před ústa Zeman.

„Ten Sobotka vymlátil ze své strany prakticky všechny oponenty. Zimola, je pryč, Tejc, Benešová, Slávek Jandák, pokud mě paměť neklame. Zkrátka, z ČSSD zmizely všechny významné osobnosti,“ uvedl prezident.

I kvůli tomu podle prezidenta po volbách tak může nastat situace, že ANO jasně zvítězí ve volbách a vznikne jednobarevná vláda Andreje Babiše. Pokud se do Sněmovny nedostane dvojkoalice KDU-ČSL a Starostů, případně TOP 09, bude to mít Babiš o to snazší. Pokud se to nepodaří, bude muset vzniknout nějaká koalice. Je sice pravda, že ji teď různé strany vylučují, ale po volbách se situace může změnit. „Já si vzpomínám na opoziční smlouvu, která tehdy byla překvapením, zejména překvapením pro hloupá média,“ připomněl prezident vznik své vlastní menšinové vlády z přelomu tisíciletí, kterou tolerovala tehdy nejsilnější opoziční strana ODS. Po letošních volbách může podle Zemana nastat něco podobného.

Není už té buzerace trochu moc, ptal se Soukup

Když se pořad chýlil ke konci, zeptal se Jaromír Soukup prezidenta, zda už „nemáme té buzerace trochu moc“, přičemž narážel na zákaz kouření a na zavedení EET. Prezident zavedení EET vítá, neboť podle jeho názoru pomáhá lepšímu výběru daní. „Pokud jde o zákaz kouření, souhlasím s vámi, že je to blbost,“ prohlásil prezident. Má totiž za to, že je na svobodné volbě každého člověka, zda chce sedět v zakouřené místnosti, nebo někde jinde. Nekuřáky k tomu nikdo nenutí. Prezident proto doufá, že se po volbách dostanou do Poslanecké sněmovny „normálnější lidé“, kteří tento zákon upraví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…