Saský předseda vlády přijede v únoru na návštěvu Česka

28.01.2017 19:03

Předseda vlády německého spolkového státu Sasko Stanislaw Tillich přijede v únoru na dvoudenní návštěvu do Česka. V plánu je i setkání s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Jednat by se mělo o možnosti uspořádat v květnu výjezdní zasedání saské vlády v Praze a o spolupráci při modernizaci dopravní infrastruktury, v energetice či policejní spolupráci, píše ČTK.

Saský předseda vlády přijede v únoru na návštěvu Česka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Německá vlajka

Tillich se během návštěvy setká také se zástupci Energetického a průmyslového holdingu (EPH), který loni v konsorciu s firmou PPF Investmens koupil od švédské společnosti Vattenfall hnědouhelné lomy a elektrárny v Lužici. S 8000 zaměstnanci se tak stal druhým největším uhelným těžařem v Německu. Před nákupem aktiv od Vattenfallu, který leží na území Saska a Braniborska, EPH vlastnil provozovatele hnědouhelné elektrárny Buschhaus a povrchového dolu Schöningen v Dolním Sasku.

Dopravní infrastruktura patří mezi tradiční témata v česko-saských vztazích. Tillich se loni v prosinci zúčastnil slavnostního otevření posledního úseku dálnice D8, která spojuje Prahu a Drážďany. Obě země také mají zájem na vybudování vysokorychlostní železnice, která by spojila obě metropole a procházela tunelem pod Krušnými horami.

Policejní spolupráce Česka a Saska se zaměřuje především na boj s distributory pervitinu, kteří tuto drogu dopravují z varen na českém území do Německa. Sasko rovněž dlouhodobě označuje za problém organizované skupiny zlodějů aut, kteří podle saské policie často vozy rozebírají a jejich díly prodávají v Česku.

Tillich byl v Praze i loni v únoru, kdy se politici zabývali především migrační krizí, ale také vzájemným dopravním spojením nebo digitalizací průmyslu. V roce 2015 se konala schůzka neobvykle během během plavby na Labi z Děčína do Saska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…