Saúdská Arábie disponuje klimatizovanými stany pro tři miliony uprchlíků. Ale...

19.09.2015 8:20

Saúdská Arábie čelí v posledních týdnech kritice kvůli tomu, že nechce přijmout syrské uprchlíky. Jak informuje International Business Times, v zemi je k dispozici 100 000 klimatizovaných stanů, které se využívají jen pár dní v roce. Ubytovat by se v nich mohly až tři miliony uprchlíků.

Saúdská Arábie disponuje klimatizovanými stany pro tři miliony uprchlíků. Ale...
Foto: Archiv TZ
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský navštívil uprchlický tábor na Sicílii

Potenciální uprchlický tábor se nachází poblíž města Miná, což je asi 3500 kilometrů od Sýrie, a využívají se pouze několik dní v roce pro ubytování muslimů, kteří míří do Mekky. Přestože Saúdská Arábie tvrdí, že dělá pro uprchlíky první poslední, stany stále zůstávají prázdné. Zatímco do Evropy přišlo podle údajů OSN doposud téměř čtyři sta tisíc syrských uprchlíků, Saúdská Arábie a další státy Perského zálivu uprchlíky nepřijímají. Státy Perského zálivu argumentují tím, že posílají na pomoc syrským uprchlíkům značné finanční sumy. Konkrétně státy sdružené v OPEC poskytly již sedm set milionů dolarů, které byly použity ke zřízení uprchlických táborů v Jordánsku, Libanonu nebo Turecku.

Před pěti dny však Saúdská Arábie v reakci na kritiku následující po zveřejnění fotografie utonulého syrského chlapce uvedla, že přijala do své země 2,5 milionů uprchlíků ze Sýrie. Jak ovšem uvádí International Business Times, tato čísla je obtížné ověřit, protože Syřané nemají v zemi status uprchlíků. Venezuelská televizní stanice Tele Sur nicméně nedávno informovala, že prvních pět set tisíc syrských uprchlíků se již v Saúdské Arábii skutečně nachází. Saúdská zpravodajská agentura ovšem citovala nejmenovaného vysokého úředníka, který rovněž potvrdil, že uprchlíků je v zemi opravdu dva a půl milionu. Vzhledem k tomu, že nemají status uprchlíků, nejsou umístěni v uprchlických táborech.

Před několika dny vzrušila Evropany a především Němce zpráva, podle které Saúdská Arábie nabídla, že v Německu na své vlastní náklady postaví dvě stě mešit. Vysvětlila to tím, že postaví jednu mešitu pro sto uprchíků, kteří dorazili do země minulý víkend. Tuto informaci zveřejnil deník Frankfurter Allgemeine Zeitung s odvoláním na libanonský deník Al Diyar. Mnozí však považují tuto nabídku spíš za špatný žert a upozorňují přitom na to, že právě v mešitách se nejčastěji šíří radikální islám. Právě Saúdská Arábie je také často obviňována z toho, že patří k hlavním sponzorům mezinárodního terorismu. Zároveň je však tato země považována za hlavního spojence Spojených států na Blízkém východě. A to přesto, že zde platí velmi přísné islámské zákony, v rámci kterých je například ženám zákázáno řídit vůz či vycestovat do zahraničí bez povolení manžela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …