Saúdská Arábie je prý zemí před rozpadem. Novinář sepsal skutečně dlouhý a neradostný výčet fatálních problémů

27.12.2015 7:39

Americký novinář a publicista Daniel Lazare se na webu Consortium News rozepsal o současné situaci v Saúdské Arábii. A ta pro Saúdy nevypadá vůbec dobře. Na veřejnost se dostávají detaily o tom, koho to vlastně Saúdové podporují. Žádná z válek, do kterých jsou zapleteni, se pro ně nevyvíjí dobře a ekonomika země je v troskách.

Saúdská Arábie je prý zemí před rozpadem. Novinář sepsal skutečně dlouhý a neradostný výčet fatálních problémů
Foto: pixabay.com
Popisek: Saúdská Arábie

Jedním z hlavních důvodů budoucího saúdského kolapsu je podle Lazareho současný král Salman bin Abdulaziz al Saud. Od jeho nástupu se totiž problémy jen kupí.

Král hned téměř zdvojnásobil počet poprav na 151, slíbil Turecku zesílení snah o svržení syrského prezidenta skrze navýšení pomoci pro Frontu an-Nusrá a poté začal bombardovat sousední Jemen.

„Lidé si jeho počínání rozhodně všimli. Ale pokud si Salman myslel, že tím získá respekt, mýlil se. Místo toho je výsledkem neustálý proud negativní publicity, jež doprovází skutečnost, že si svět uvědomuje, že s veřejným stínáním hlav a barbarským zacházením se ženami se Islámský stát pod vedením dynastie Saúdů moc neliší od Islámského státu vedeného Abu Bakrem al-Bagdádím v severní Sýrii a Iráku,“ míní Lazare.

Hlavním problémem, jenž předčí všechny ostatní, je však ekonomika. Propastné rozdíly mezi chudou a bohatou vrstvou, alarmující nezaměstnanost mladé generace a stále větší závislost na obchodu s ropou jsou jen jedny z mnoha neduhů, jež zemi oslabují. A uměle vyvolaný pokles cen ropy a s ním spojená nadprodukce pak jasně naznačují, že ani v budoucnu Saúdy moc peněz nečeká ve chvíli, kdy na ropě závisí 91 % ročních příjmů země.

Ven se také dostaly informace o trestech za provinění, ke kterým v zemi dochází. Nejdříve byl zbičován mladý blogger, jenž si dovolil říct svůj názor, poté čtyřiasedmdesátiletý Brit, který měl v autě láhev vína. Tři mladí šíité byli odsouzeni k smrti za účast na demonstracích, kdy jim však nebylo ani osmnáct. Odsoudili k smrti také básníka, jelikož se provinil kacířstvím a ateismem.

„Všechno tohle vytváří stále větší vlny hněvu a odporu. Zřejmě poslední kapkou však byla Salmanova nabídka postavit a provozovat 200 wahhábistických mešit pro syrské uprchlíky, kteří utíkají před chaosem, jenž pomohla vytvořit právě Salmanova politika,“ píše Lazare a dodává, že reakce byla více než jen odmítavá.

„Musíme Saúdy ujistit, že čas, kdy jsme se dívali stranou, je dávno pryč,“ řekl německý vicekancléř Sigmar Gabriel. „Wahhábistické mešity po celém světě jsou financované Saúdskou Arábií. Mnoho islamistů v Německu, jež představují hrozbu pro společnost, pochází právě z těchto komunit.“

A pak jsou tu války a s nimi otevřené saúdské fronty. Ta pro království zřejmě nejhorší je pak v Jemenu, kde Saúdové dospěli k závěru, že nálety samotné nic nevyřeší, jejich nedostatečně vycvičená armáda však doteď nedokázala porazit rebelující Hútie, jež znají místní poměry a krajinu jako svoje boty.

„Jemen vypadá za pět měsíců jako Sýrie po pěti letech,“ řekl o situaci v zemi Peter Maurer, šéf mezinárodního Červeného kříže. Země je jedna velká humanitární katastrofa, lidé z ní utíkají, není dostatek jídla. Přesto Saúdové nedokážou zemi porazit a v boji přicházejí i o spojence, jelikož se s nimi neumějí dohodnout.

Celý text zde.

Nevychází jim ani snaha prosadit vládu exilového prezidenta Abd Rabbuh Mansur Hadiho, jelikož viceprezident Khaled Bahah, který se vrátil z exilu do Jemenu, je otevřenější a ochotnější dosáhnout kompromisu s rebely.

Za tyto a další prohry je pak v mnohém zodpovědný současný ministr obrany Saúdské Arábie Mohamed bin Salman, oblíbený králův syn. Oficiálně je mu 35 let, některé zdroje však uvádějí možnost, že je mu teprve 29, tudíž by tak byl nejmladším ministrem obrany na světě. Jeho velmi jednostranné náboženské vzdělání a nulové zkušenosti jsou důvodem jeho neschopnosti prosadit saúdské zájmy.

Saúdové však neselhávají jen v Jemenu, kde se jim nedaří „zostudit Írán“, jejich odvěkého nepřítele, kterého vidí jako strůjce povstání Hútiů. Nedaří se jim totiž ani v Sýrii a Iráku, kde jejich snahy přicházejí vniveč za doprovodu ruských náletů.

Následně Saúdové oznámili svoji vlastní koalici v boji proti terorismu, na které se údajně podílí celkem 34 zemí. Poté se však jednotlivé země začaly ozývat a na koalici se doptávat, a to překvapivě i její zmínění členové. Pákistán a Malajsie poté, co byly uvedeny jako členové saúdské koalice, oznámily, že o něčem takovém slyší poprvé.

„Jelikož se většinově šíitský Irák a Írán očividně koalice neúčastní, je třeba se zeptat, zda opravdovým důvodem jejího vzniku je boj proti terorismu, nebo snaha prosadit sunnitskou sektářskou agendu?“ ptá se Lazare a zmiňuje minulý rok přijatý protiteroristický zákon, jenž ve zkratce označuje za terorismus i ateismus.

Západ má však strach z toho, že pokud by došlo k pádu saúdské dynastie, mohl by ji nahradit někdo mnohem horší. „Zbavte se Saúdů,“ řekl jeden britský diplomat, „a za půl roku budete křičet, že je chcete zpátky.“ Nejhorší totiž, co by se mohlo stát, jsou ještě větší radikálové, kteří kontrolují 20 % světových zásob ropy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …