Savčenková se setkala s poslanci. Od Kalouska dostala dýku

13.01.2017 12:30

Ukrajinská poslankyně Nadija Savčenková se dnes v prostorách poslaneckého klubu TOP 09 setkala s českými zákonodárci. Přibližně půl hodiny s nimi mluvila o situaci ukrajinských zajatců a vyzvala k jejich podpoře. Žádala také o spolupráci a komunikaci s ukrajinskými politiky. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek ocenil její statečnost a jako dar jí předal ozdobnou dýku, píše ČTK.

Savčenková se setkala s poslanci. Od Kalouska dostala dýku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

„Byla jste pro nás několik let symbolem svobody a odporu proti agresorovi,“ uvedl Kalousek na začátku setkání, které strana živě přenášela na Facebooku.

Savčenková už poněkolikáté během své třídenní návštěvy v Česku poděkovala za podporu, které se jí dostalo v době, kdy byla v ruském vězení, a během soudního procesu, v němž byla obviněna a odsouzena z podílu na zabití dvou ruských novinářů na východě Ukrajiny. Moskva ji pak vyměnila za dva ruské vojáky, zajaté a odsouzené na Ukrajině.

Po návratu do vlasti se Savčenková v roli poslankyně výrazně zasazuje o propuštění dalších válečných zajatců. O nich se často zmiňovala i na dnešním setkání. Podotkla také, že Rusko plní věznice politickými vězni z Krymu.

Ranního setkání se Savčenkovou se zúčastnili mimo jiné čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg nebo místopředseda strany Marek Ženíšek, kteří jsou za podporu Ukrajiny na sankčním seznamu osob, které nesmí do Ruska.

Ukrajinská politička a bývalá vojenská pilotka je jednou z nejvýraznějších postav konfliktu na východní Ukrajině, který si od dubna 2014 vyžádal více než 9600 mrtvých. Názory na ni sahají od uctívání jako národní hrdinky až po proklínání za údajnou zradu ukrajinské věci.

V České republice byla Savčenková na pozvání europoslance Pavla Svobody (KDU-ČSL). Od středy se potkala také se zástupci nevládních organizací nebo novináři. Dnes svou návštěvu ukončí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…