Sbohem, svobodo? Toto všechno na nás ministři chystají

15.05.2016 7:44

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) a jeho kolegové podle webu Týden.cz lidem utahuje smyčku kolem krku tak, že se za chvíli nebudou moci svobodně ani nadechnout. Nevěříte? Tak se podívejte, jaké vám hrozí pokuty, když zvýšíte hlas na úředníky. Vtipy o sexu vás také mohou pořádně zamrzet, pokud někdo dospěje k závěru, že útočí na jeho sexuální orientaci. Nemusí trvat moc dlouho a kdokoli z Čechů, Moravanů a Slezanů bude moci být označen za teroristu.

Sbohem, svobodo? Toto všechno na nás ministři chystají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Robert Pelikán

Server časopisu Týden přináší varovný text, v němž vypočítává, co všechno na občany chystá vláda, především ministr Pelikán z hnutí ANO Andreje Babiše. Právě šéf resortu spravedlnosti totiž připravil novelu trestního řádu, podle které je proti zákonu příprava teroristického činu. V jádru je to jistě dobrá myšlenka, jenže ďábel se skrývá v detailu. Otázkou je, co všechno bude možné považovat za přípravu trestného činu.

„K dokonání trestného činu účasti na teroristické skupině ve formě jejího založení dochází již konstituováním takové skupiny – tedy jejím personálním vybavením, vytvořením jejího vnitřního hierarchického uspořádání a nastavením pravidel jejího fungování – aniž musí přímo začít vyvíjet nějakou činnost a dopouštět se kriminálního jednání,“ konstatuje se v důvodové zprávě k trestnímu řádu.

Je třeba se ptát, jaké důkazy bude nutné předložit soudu, aby dospěl k závěru, že se lidé na společných schůzkách chystali k přípravám teroristického činu.

Exministr spravedlnosti a současný europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil varuje, že jde o poměrně nebezpečný legislativní výtvor, který bude snadné zneužít. Dnešní atmosféra je však kvůli útokům ve Francii a Belgii vypjatá, takže lidé se dobrovolně vzdají svých svobod ve jménu bezpečí. Toto ustanovení o přípravě trestného činu jim nepomůže. Podle Pospíšila by bylo mnohem lepší, kdyby byli souzeni a odsouzeni ti Evropané, kteří se rozhodli bojovat v řadách islámských radikálů.

Celý text najdete zde.

Není to však jediný problém, se kterým se budou muset občané vyrovnat. Nebezpečné by mohly být i vtipy o sexu. A nejen ty.

„Z policistů a úředníků se nově stává téměř nedotknutelná společenská vrstva. Za konfrontaci s nimi hrozí desetitisícová pokuta. Vtipy o sexu mohou vynést až tři roky vězení, pokud si je někdo vyloží, že hanobí jeho sexuální orientaci. Úředníci ministerstva financí a zdravotnictví získají na několik kliknutí přehled o stavu vašeho zdraví a konta v bance... Možná vám ministr financí brzy zavře vaše oblíbené webové stránky, protože bude mít pocit, že jsou spojeny s hazardem,“ rekapituluje server, co všechno se chystá. A dohromady je to prý opravdu silný koktejl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…