Schází se vláda. Probere rozpočet a sejde se se starosty

18.09.2013 7:47

Vláda v demisi bude dnes pokračovat v projednávání rozpočtu na příští rok. Zabývat se bude také návrhem ministra zdravotnictví Martina Holcáta na zvýšení plateb státu za děti a důchodce. Ministři vlády Jiřího Rusnoka budou jednat i o vypsání tendrů na nové dopravce na pěti rychlíkových tratích. Zasedání přeruší před polednem jednání s představiteli Svazu měst a obcí.

Schází se vláda. Probere rozpočet a sejde se se starosty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Zeman jmenoval vládu Jiřího Rusnoka

Holcát navrhuje, aby stát zvýšil měsíční platby o 98 Kč na 821 korun. Systém by tak ročně měl získat navíc 7,2 miliardy korun, když spotřebuje celkem 290 miliard Kč. Bude se jednat zřejmě o první zákonné opatření, které Rusnokova vláda projedná.

Podle premiéra Rusnoka, který je zastáncem nižší varianty a navýšení o 50 Kč na 773 korun, rozhodnutí asi padne až s dokončením prací na státním rozpočtu. "Návrh je potřeba dát do souladu s reálnými rozpočtovými možnostmi," řekl k tomu v úterý Rusnok. Odbory v připomínkovém řízení požadovaly navýšení o 148 na 871 Kč měsíčně, což by přineslo navíc přes 10 miliard.

Ministr financí v demisi Jan Fischer by měl dnes kabinetu předložit aktualizovaný návrh příjmů rozpočtu, který by umožnil zvýšit výdaje například na dopravní infrastrukturu, podporu bydlení nebo zemědělství. Je tak možné, že se i zvýší schodek rozpočtu z navrhovaných 110 miliard korun až na 112 miliard korun. Tříprocentní hranice deficitu veřejných financí by ale podle ministra překročena být neměla. Příjmy by měly podle původního návrhu, který bude zřejmě pozměněn, činit 1082,4 miliardy korun a výdaje 1192,4 miliardy korun.

Kabinet bude jednat rovněž o vypsání tendrů na nové provozovatele na tratích z Prahy do Chebu přes Karlovy Vary a Ústí nad Labem, z Prahy do Děčína přes Roudnici, spojení Plzně a Mostu, Liberce s Pardubicemi a spojení Liberce s Ústím nad Labem. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…