Schillerová bude chtít zjednodušit daňový systém

08.12.2017 17:02

Alena Schillerová (za ANO) se chce ve funkci ministryně financí zaměřit na zjednodušení daňového systému a bude usilovat o tvorbu vyrovnaných státních rozpočtů. Řekla to dnes novinářům po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. Schillerová byla třetí z navrhovaných nováčků ve vládě Andreje Babiše (ANO), s nimiž se Zeman sešel. Kabinet chce prezident jmenovat 13. prosince.

Schillerová bude chtít zjednodušit daňový systém
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Schillerová, ministryně financí

Schillerová uvedla, že v uplynulých letech stát zvýšil administrativní zátěž daňových poplatníků zavedením kontrolního hlášení DPH a elektronické evidence tržeb. „Teď si myslím, že bychom naopak měli pracovat na zjednodušení systému. Pro mě absolutní priorita je online finanční úřad,“ řekla. Chce umožnit elektronické podávání daňového přiznání do dvou let.

Schillerová také chce jako ministryně prosazovat v příštích letech vyrovnaný státní rozpočet. U rozpočtu na rok 2018, který je navržen s padesátimiliardovým schodkem, nebude chtít žádné výrazné změny v jednotlivých kapitolách. Nechtěla přitom spekulovat, jaké poslanecké pozměňovací návrhy by podpořila. „Určitě všechno podrobíme analýze. Já sama samozřejmě bych byla ráda, kdyby přesuny nebyly žádné, případně skutečně odůvodněné,“ řekla na dotaz ČTK.

Kandidátka na ministryni také neplánuje žádné další změny ohledně zajišťovacích příkazů vůči firmám, které stát podezřívá z neplacení DPH. Zajišťovací příkazy byly v několika případech kritizovány a označovány za nástroj pro likvidaci podniků. Schillerová řekla, že metodika jejich užívání se změnila už před měsícem.

Schillerová předpokládá, že ji Babiš uvede do úřadu ještě v den jmenování vlády. S prací chce začít po nástupu do funkce bez ohledu na to, že vláda zatím nebude mít důvěru. „Bude to legitimní vláda, podle Ústavy má kompetence, pokud je jmenována,“ řekla. Zatím nechtěla předjímat, zda přistoupí na ministerstvu k nějakým personálním změnám.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…