Schillerová chce vzdělávat seniory ve finanční gramotnosti. Budou i televizní spoty

13.01.2020 22:33

Ministerstvo financí se hodlá zaměřit na zlepšení finanční gramotnosti nejen u dětí a dospívajících, ale nově také u seniorů, lidí čerpajících pomoc v hmotné nouzi a nezaměstnaných. Vyplývá to z Národní strategie finančního vzdělávání 2.0, kterou dnes schválila vláda. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu o tom informovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Pro lepší orientaci v široké nabídce projektů na zvyšování finanční gramotnosti vznikne na základě strategie také Národní registr projektů finančního vzdělávání.

Schillerová chce vzdělávat seniory ve finanční gramotnosti. Budou i televizní spoty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Schillerová.

„Vedle již fungujícího povinného finančního vzdělávání na základních a středních školách, které Česká republika zavedla jako jedna z prvních zemí na světě, se nově zaměříme na ohrožené skupiny dospělé populace, jako jsou senioři, lidé čerpající pomoc v hmotné nouzi a nezaměstnaní. Vedle nich i na sociální pracovníky nebo policisty, kteří těmto ohroženým osobám pomáhají,“ uvedla už dříve Schillerová.

MF upozornilo na to, že se na začátku letošního roku jako součást celosvětového průzkumu Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) uskuteční v Česku nové měření finanční gramotnosti obyvatelstva.

Materiál přitom uvádí, že se finanční gramotnost v Česku postupně zvyšuje. „Výsledky jsou nicméně stále nedostatečné, podle posledního šetření, kterého se zúčastnilo 14 zemí Evropské unie, se Česká republika umístila na 11. místě,“ uvádí předkládací zpráva. Podle ní se dvě třetiny dospělých nechovají ekonomicky zodpovědně, skoro dvě třetiny domácností nesestavují rodinný rozpočet, více než třetina respondentů neví, jak by řešili ztrátu hlavního příjmu domácnosti, pětina dospělých nijak aktivně nespoří a skoro polovina lidí nedokáže správně vypočítat úrok.

MF plánuje od prvního čtvrtletí letošního roku zavést na internetových stránkách financnigramotnost.mfcr.cz národní registr projektů finančního vzdělávání. Jeho cílem je informovat zájemce o projektech, které poskytují nezávislé, odborné a objektivní finanční vzdělávání. „V současnosti mají dostupné finančně vzdělávací projekty na trhu různé zaměření i kvalitu a je obtížné se v nich orientovat. Ministerstvo financí proto definovalo základní kritéria kvality, která budou zveřejněné projekty splňovat,“ uvedla Schillerová.

Strategie počítá také s vytvořením informačních bulletinů, vzdělávacích materiálů nebo s propojením s portálem veřejné správy a dále například i tvorbou vzdělávacích minipořadů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…