Schody se zametají odshora. Zimola udeřil na knížete a "agresivní pravicovou gardu"

18.10.2013 8:07

ROZHOVOR Po sedmi letech vlády „agresivní pravicové gardy“ český stát nefunguje a je potřeba to okamžitě napravit. ParlamentnímListům.cz to řekl jihočeský hejtman a lídr kandidátky ČSSD v Jihočeském kraji Jiří Zimola. Hejtman také uvedl, s kým sociální demokracie po volbách rozhodně nebude spolupracovat.

Schody se zametají odshora. Zimola udeřil na knížete a "agresivní pravicovou gardu"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Zimola

Pane hejtmane, do voleb zbývá týden. Jak chcete přesvědčit dosud nerozhodnuté voliče?

Především se v sobotu v Praze sejde vedení sociální demokracie a kandidáti na programové konferenci. A to nikoliv proto, že bychom si tam potřebovali program určit nebo se o něm ubezpečovat a utvrzovat, ale prostě chceme viditelným způsobem na náš program upozornit. Chceme týden před volbami jasně říct, že sociální demokracie přichází s programem dobře fungujícího státu, který tu bohužel dneska není a že máme recepty a řešení, které mohou dobře fungující stát nastartovat.

Jaké by podle vás měly být největší priority příští vlády, které vzejde z předčasných voleb?

Takových priorit je celá řada. Opět to ale vychází z toho možná obecného, ale přesto velmi význačného sousloví našeho programu, tedy: dobře fungující stát. My žijeme ve státě, který po sedmi letech vlády arogantní pravice nefunguje. Nefunguje pro své občany, nepomáhá jim, nechrání je a ani je nemotivuje k práci. Je potřeba s tím začít něco dělat, a protože se schody vždycky zametají odshora, je nutné přijmout takové zákony, které budou sloužit normálním lidem, nikoli jen skupině vyvolených, jak to dělaly ty minulé pravicové gardy.

Karel Schwarzenberg prohlásil, že by si dovedl představit koalici TOP 09 a ČSSD, později svá slova mírnil. Co za tím vidíte?

Karel Schwarzenberg si rád dělá legraci ze sebe i z jiných, takže já v tom zůstanu a řeknu, že ten jeho agent 009 asi trošku spal, nedával pozor a jen tak z něj mohlo vypadnout to, co z něho vypadlo. I možná proto později svá slova korigoval. Ale ani na okamžik si snad nikdo nemohl myslet, že by o něčem takovém v sociální demokracii mohla být řeč. My se nebudeme podílet na vládě s žádnou ze stran, která dovedla naši zemi tam, kde dneska je.

Jakkoli to může být předčasná otázka, dovedete si vy představit povolební spolupráci třeba s hnutím ANO Andreje Babiše?

Musím vám odpovědět tradičně politicky, že koalice se opravdu uzavírají až po volbách. Sociální demokracie má dnes jasně zakázanou prostřednictvím svého ústředního výkonného výboru spolupráci s TOP 09 a ODS, tedy stranami, které zapříčinily náš současný stav. Jinými slovy, s jakoukoli z jiných politických stran si ČSSD přímo spolupráci nezakázala, nemohu ji proto ani potvrdit, ani vyloučit.

Jste stínovým ministrem pro místní rozvoj. Pokud budete tento rezort řídit v budoucí vládě, na co se zaměříte?

Otázek, které Ministerstvo pro místní rozvoj musí obstarávat a řešit, je celá řada. Ale to stěžejní se týká řádného čerpání peněz z Evropské unie, které bude mít Česká republika k dispozici v nastávajícím rozpočtovém období 2014 – 2020. Nemohou se opakovat skandály se zneužíváním těchto peněz a nemůžeme ty peníze dávat na projekty, které opět slouží jen hrstce vyvolených k tomu, aby si zrekonstruovali své hotely či nějaká turistická zařízení. Ty peníze jsou určeny nám všem a mají pomoct České republice, aby se přiblížila EU. A tomu bych chtěl věnovat maximální pozornost.

Současně je potřeba na Ministerstvu pro místní rozvoj ve spolupráci s dalšími ministerstvy aktivně řešit povodně a povodňová opatření, a to nejen v podobě povodňových bariér, ale i opatření týkajících se třeba nových vodních nádrží. Je tu ale také celá řada důležitých věcí, kterými žijí lidé na českém venkově.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…