Schulz se propadá stále hlouběji do bahna. Tuto neděli se vše rozhodne

09.05.2017 21:33

Socialisté pod vedením Martina Schulze prohráli během dvou měsíců již druhé volby a německá média začínají spekulovat, jestli se ještě může stát bývalý šéf Evropského parlamentu kancléřem.

Schulz se propadá stále hlouběji do bahna. Tuto neděli se vše rozhodne
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Martin Schulz

Schulz byl ve druhé polovině března zvolen předsedou SPD grandiózním způsobem, když dostal 100 % hlasů. Neméně působivé byly tehdy i jeho preference. Socialisté a jejich voliči již viděli svého nového lídra ve funkci kancléře a naopak budoucí politická kariéra stávající Angely Merkelová se ocitla v sázce. Některé z průzkumů dokonce dávaly v přímém souboji větší šance právě Schulzovi a společně s ním rostla i SPD.

Jen několik dní po Schulzově zvolení přišlo první varování. Socialisté zaostali v malé spolkové zemi Sársko za CDU o propastných deset procent a nic na tom nezměnil ani „faktor Schulz“. Tehdy však k němu ještě byla německá média milosrdná. Například deník Huffington Post zdůvodňoval neúspěch socialistů v Sársku velkou popularitou premiérky Annegret Kramp-Karrenbauer a také nezájmem tamějších voličů o sociální témata.

Jestliže volební výsledek ani ne v milionovém Sársku bylo možné brát z pohledu socialistů jako v podstatě neškodné „cvičení“, ztráta v Šlesvicku-Holštýnsku je už poněkud jiná kapitola. V zemi, kde žije třikrát více obyvatel než v Sársku, se socialistům v posledních letech dařilo. Od roku 1988 zde byl vyjma sedmiletého období premiérem vždy lídr socialistů. V posledních pěti letech stál v čele této spolkové země T. Albig.

Zatímco před pěti lety získali socialisté ve Šlesvicku-Holštýnsku 30,4 % a zaostali za křesťanskými demokraty jen o pár desetin procenta, letos prohráli o pět procent a ve srovnání s rokem 2012 navíc ztratili tři procenta. Pro Schulze jde za krátkou dobu již o druhý neúspěch. Týdeník Spiegel ve svém včerejším vydání konstatuje, že jeho šance ujmout se po podzimních volbách do Bundestagu kancléřského úřadu jsou vážně ohroženy.

Toho si je ostatně vědom i ještě nedávno zaručený spasitel socialistů Schulz. „Jsem neuvěřitelně frustrovaný,“ cituje Spiegel jeho vyjádření z nedělního večera. „SPD doufala, že ji volební výsledek ve Šlesvicku-Holštýnsku vlije novou krev do žil. Místo toho se však socialisté ocitají tváří tvář otázce, jestli je vůbec možné v podzimních celonárodních volbách pod vedením Schulze uspět,“ uvádí týdeník se zmínkou o neúspěchu v Sársku před pěti týdny.

Naděje socialistů se v osmnáctimilionové spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko upírají k volbám, které se budou konat příští neděli. Před pěti lety zde socialisté pod vedením populární premiérky Hannelore Kraft s přehledem uspěli a získali o třicet křesel více než CDU. „V prvních týdnech letošního roku zde měla SPD značný náskok, ale křesťanští demokraté pod vedením Armina Lascheta manko stahují a socialisté tak čelí další hrozbě,“ píše Spiegel.

Schulz sice neskrývá svoji rozladěnost, ale zároveň dává najevo, že se nehodlá vzdávat. „Je však nejasné, co by mohl udělat pro opětovné získání své pozice zkraje roku. V den porážky ve Šlesvicku-Holštýnsku a s ohledem k prezidentským volbám ve Francii pro něj bude obtížné získat pozornost, o kterou mu jde,“ konstatuje týdeník Spiegel.


 

reklama

autor: Josef Provazník

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …