Schůzka Putina s Erdoganem by měla Západ zajímat, varoval v ČT americký novinář. A uvedl proč

08.08.2016 19:52

Hostem dnešního pořadu Interview ČT24 moderátorky Světlany Witowské byl americký investigativní novinář Seymour Hersh. Řeč byla například o situaci v Turecku.

Schůzka Putina s Erdoganem by měla Západ zajímat, varoval v ČT americký novinář. A uvedl proč
Foto: hns
Popisek: Pokus o puč v Turecku, ilustrační koláž

„Turecký prezident Erdogan si až nyní po převratu uvědomil, že potřebuje přátele. A ty že nenajde na Západě,“ řekl k setkání Erdogana s ruským prezidentem Vladimirem Putinem Hersh. „Já mám informace, že USA s tím pučem nemají nic společného. Zodpovědný za něj není ani Fetullah Gülen, který je obviňován. Mohou za to podle mého názoru vojáci, armáda,“ sdělil Hersh. 

Západ by se měl nyní o setkání Erdogana s Putinem zajímat. „Turecko sestřelilo ruské letadlo a nyní se obě země chtějí přátelit,“ podivil se Hersh. Domnívá se, že Turecko změní také svůj přístup k Sýrii. „Země se rovněž víc spřátelí s Ruskem a bude tady nová studená válka,“ zmínil. Američané se podle něj nyní bojí, že lidé v Turecku vyšli do ulic ve jménu islámu. Strach v Evropě však prý mít nemusíme. „Evropa není Erdoganův problém,“ dodal.

„Vy máte svou migrační krizi. Islámský stát je tady slyšet. Ruské útoky fungují, Islámský stát bude poražen. Pokud oni nevyhrají bitvu, zaútočí na měkké cíle, na civilisty. Začnou odpalovat bomby ve městech, v ulicích,“ řekl také.

Následně se Hersh vyjádřil k tomu, že USA mají informace o tom, jak Turecko obchoduje se zbraněmi a spolupracuje s Islámským státem. „Islámský stát má ropná pole v Sýrii, kupuje ropná pole se slevou. Džihádisté z celého světa se dostanou přes hranice Turecka do Sýrie a mohou bojovat proti Bašáru Asadovi,“ dodal s tím, že i Írán hraje dvojí hru. „Kdokoliv, kdo teď bojuje proti Bašáru Asadovi, se podle mě musí přihlásit k Islámskému státu nebo k an-Nusrá,“ domnívá se. Jediné řešení pro Sýrii je podle něj takové, aby byl Bašár Asad uznán jako diktátor. 

„Ve zpravodajských službách se říká, že prvním místem, na které jsme měli po 11. září 2001 zaútočit, byla Moskva. Rusko bylo tehdy brutální, násilné. Ale to jsme byli i my ve válkách,“ uvedl také Hersh. Některé věci ale podle něj mají Spojené státy s Ruskem společné. „A v Sýrii teď za nás dělá naši práci. A to je chyba,“ podotkl.

Hersh také uvedl, že Islámský stát je nebezpečnější než al-Káida. „Dojde ke strašným věcem ve světě,“ myslí si. „My si musíme zvyknout, že nemůžou-li útočit proti Hizballáhu, Kurdům, budou útočit na měkké cíle. Je to strašidelné, je to příšerné,“ dodal. 

Závěrem se zmínil i o prezidentském kandidátovi Donaldu Trumpovi. „Podle mě to, co Trump dělá, je chyba,“ nazval jej dokonce idiotem Hersh.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…