Schůzka s mocným podnikatelem: Nové vyjádření Pavla Bělobrádka

16.01.2014 14:41

Kabinet Bohuslava Sobotky ještě ani nevznikl a už se konají podivné schůzky budoucích ministrů s podnikateli na neoficiálních místech. Jedna taková se uskutečnila v pražské restauraci, kde se sešel budoucí ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) spolu s šéfem lidovců Pavlem Bělobrádkem a podnikatelem Luďkem Sekyrou. Na skutečnost upozornily Lidové noviny. Předseda KDU-ČSL nám k oné schůzce řekl víc.

Schůzka s mocným podnikatelem: Nové vyjádření Pavla Bělobrádka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Realitní magnát Sekyra přitom patří k důležitým sponzorům KDU-ČSL. Podle svých slov se však ocitl na úterní schůzce  Pavla Bělobrádka a Jana Mládka náhodou. „Nebylo to plánované, spíš náhodná schůzka. Co se týká kandidátů na ministry, ti se potkávají, to je zřejmé,“ řekl Lidovým novinám Sekyra.

Rozporuplná tvrzení

Bělobrádek schůzku v luxusní italské restauraci Cantinetta Fiorentina nepopírá. Podle něj šlo o pracovní jednání s Janem Mládkem ohledně náměstků na Ministerstvu průmyslu a obchodu. Zároveň se řešila i spolupráce resortu Rady pro vědu, výzkum a inovace. „Pan Sekyra nás později přišel pozdravit,“ uvedl deníku budoucí ministr pro vědu a výzkum.

Jan Mládek však tvrdí něco jiného. Sice potvrdil Bělobrádkova slova o tom, že na schůzce jednali o náměstcích Ministerstva průmyslu a obchodu, ovšem k účasti Sekyry poznamenal: „Pan Sekyra je od KDU-ČSL. Je na předsedovi KDU-ČSL, koho s sebou na jednání vezme.“

Šéf lidovců ale Mládkova slova odmítá. „Náměstka jsem řešil já s panem Mládkem. Pan Sekyra tam za KDU-ČSL nebyl a ani k tomu nemá mandát. Náměstky si umím vyjednat sám a opravdu k tomu nikoho nepotřebuju,“ ohradil se Bělobrádek.

Bělobrádek následně v reakci pro ParlamentníListy.cz označil článek Lidových novin za spekulaci a dodal: „Schůzka nebyla tajná, byla v restauraci s panem Mládkem. Pan Sekyra s námi o věcech, které se týkaly Ministerstva průmyslu a obchodu, vůbec nehovořil. Kdybych chtěl vést nějaké nečestné a tajné schůzky, tak to nebudu dělat ve veřejné restauraci,“ prohlásil.

Paranoia je vážná nemoc, tvrdí Bělobrádek

Na schůzce samotné proto nevidí podle svých slov nic záhadného a k Sekyrově financování KDU-ČSL uvedl: „Nevidím žádný problém v tom, že nám pan Sekyra dával peníze na transparentní účet. K tomu, že by mělo jít v restauraci o něco sporného, lze říct jediné: Paranoia je velice vážná nemoc a je třeba ji léčit,“ vyjádřil se dále šéf lidovců.

Na dotaz, zda setkání nelituje, pak řekl rezolutně: „Nenechám se tlačit do toho, aby někdo rozhodoval o tom, s kým mám jít na oběd, a s kým ne. Kolegové mi ale říkají, že musím být opatrnější kvůli bulváru."

Takovéto schůzky důvěru nepřinesou, míní Foldyna

Setkání budoucích ministrů a vlivného podnikatele však považuje za problematické poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna. „Takovéto schůzky důvěryhodnosti politiky nepomáhají. Víme, že pan Sekyra podporoval stranu lidovou, má developerskou společnost, a víme, jak urputně strana lidová lpí na církevních restitucích. Takže nepovažuji za dobré se s těmito lidmi takto scházet. A pan Mládek musí vědět, co dělá. Na druhou stranu ale netřeba hned dělat z pana Mládka nějakého korupčníka proto, že se sešel se Sekyrou,“ sdělil ParlamenntímListům.cz Foldyna.

Političtí a odborní náměstci

Celá věc vzbuzuje pochybnosti i proto, že den po tomto setkání navíc jednali zástupci koalice právě o otázce jmenování náměstků na jednotlivá ministerstva. Hnutí ANO prosazovalo variantu, kdy by daná strana řídila celý resort. To ale nakonec neprošlo. Podle první místopředsedkyně hnutí Věry Jourové byl však tento návrh zamítnut. „Pochopila jsem to tak, že budeme akceptovat náměstky nominované z dalších stran,“ uvedla s tím, že se strany dohodly na pozici odborných náměstků, kteří budou odpovídat za chod ministerské sekce a budou podléhat služebnímu zákonu. Druhým typem náměstků pak budou političtí, které nominuje koaliční strana, jež nebude mít v resortu svého ministra.

Jména náměstků zatím lidovci tají

Jména náměstků, která chtějí prosadit lidovci, se zatím tají. ParlamentnímListům.cz to řekl první místopředseda KDU-ČSL a budoucí ministr zemědělství Marian Jurečka. „Máme interní seznam lidí, které jsme schopni nabídnout jednotlivým ministrům na jednotlivá ministerstva, ale tento seznam není veřejný. Je především otázkou ministrů, jak s těmito kandidáty najdou společnou řeč a kde by v resortech tyto kandidáty případně chtěli zapracovat,“ sdělil.

Kdo je Luděk Sekyra?

Sekyra po revoluci působil v advokátní kanceláři, kde se věnoval církevním restitucím. Jeho jméno je spojováno také s privatizací IPS, kterou se mu snažil pomoci ovládnout kmotr František Mrázek. Kromě Mrázka měl v této věci za Sekyru také lobbovat tehdejší místopředseda ODS Ivan Langer.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…