Schůzka se Zimou se ne a ne konat, tak bylo třeba podat žalobu

20.11.2015 18:15

Marné čekání na schůzku na Hradě, na níž se měla řešit otázka nejmenovaných profesorů za účasti rektorů a ministryně školství Kateřiny Valachové, bylo důvodem pro podání žalob na prezidenta. ČTK to dnes řekl rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Nepovažuje za reálné, že by se Jiří Fajt, Ivan Ošťádal a Jan Eichler dočkali jmenování jinou cestou.

Schůzka se Zimou se ne a ne konat, tak bylo třeba podat žalobu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slavnostní inaugurace rektora UK Tomáše Zimy ve velké aule Karolina

O plánované další schůzce s prezidentem se hovořilo od srpna, kdy Valachová o profesorech jednala s prezidentem v Lánech. Tehdy byla avizována na říjen, ale ani po polovině listopadu žádný termín nebyl. "Zastávám názor, že jednat se má do poslední chvíle. Říkal jsem, že s žalobami počkáme na tu schůzku. Ale když se pořád nekonala, tak jsme to podali nyní," řekl Zima. Nechtěl, aby byly žaloby podány v prosinci, tedy v adventním čase. Příští týden je pracovně v zahraničí.

Prezident odmítá podepsat jmenovací dekret trojice kandidátů na profesuru od začátku května. Důvodem jsou údajné vážné prohřešky z minulosti. Dnes z Hradu znovu zaznělo, že prezident jmenování nepodepíše. Zima považuje za nereálné, že by se na tom něco v dohledné době změnilo. "Z vyjádření pana (mluvčího Hradu Jiřího) Ovčáčka vyplývá, že jiná cesta není. Kdyby se to řešení našlo, tak žaloby stáhneme," poznamenal. Jen malou šanci na posun směrem ke jmenování těchto docentů dává i chystané úterní schůzce ministryně Valachové na Hradě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…