Schválnost, stěžuje si Štěch na Zemana

12.09.2018 20:23

Hrad na středeční schůzce s ústavními činiteli odmítl, aby předsedu Senátu Milana Štěcha zastupovala jeho první místopředsedkyně Miluše Horská. Ten odmítnutí označil za schválnost. Kromě toho Aktuálně.cz telefonicky z Paříže sdělil, že jinak se závěry jednání k diplomacii souhlasí.

Schválnost, stěžuje si Štěch na Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Milan Štěch

 
Štěch podle svých slov nechápe důvod, proč Horská nemohla být na jednání místo něj přítomna. „Mě se to dost dotýká, protože jestli tam byli ministři obrany a zahraničních věcí, tak si dovolím tvrdit, že paní Horská jako první místopředsedkyně Senátu je ústavně výš než oni. Projednávají se bezpečnostně-zahraniční věci a sedí tam dokonce, pokud se nepletu, kancléř Mynář, který průběh toho jednání zapisuje – osoba, která nemá ani prověrku,“ uvedl předseda Senátu.
 
Prezident Miloš Zeman na jednání nakonec hovořil pouze s premiérem Andrejem Babišem (ANO), předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO), ministrem zahraničí Janem Hamáčkem (ČSSD) a ministrem obrany Lubomírem Metnarem (za ANO). Na jednání probírali sankce proti Rusku, migraci, vztahy s Izraelem a nebezpečí spojené s obchodními válkami. Mluvili o koordinaci svých zahraničních cest. Cílem jednání bylo dojít ke společnému prohlášení o projednaných tématech.
 
„Když tam sedí i úředníci, tak nechápu, proč by tam nemohl být zástupce, který je naprosto v souladu se zákonem pověřený a kompetentní k tomu, aby Senát zastupoval,“ řekl dotčeně Štěch a dodal, že Horské, přestože podle zákona nemusel, dokonce pro schůzku dal mimořádné písemné pověření, které Hradu však nestačilo. 
 
S výsledkem schůzky, na které Štěch chyběl, se seznámil po pietním aktu u památníku československých vojáků na pařížském hřbitově Père Lachaise. Serveru Aktuálně.cz pak ještě přímo z Paříže sdělil, že se závěry jednání ale souhlasí. Odpovídají prý návrhu, který obdržel od ministra zahraničí. „Mohu dokonce říci, že v tom duchu, jak je to prohlášení napsáno, jsme dnes tady na jednání s našimi kolegy z francouzského senátu, s předsedou a místopředsedy, hovořili a diskutovali,“ dodal.
 
Především debatu o protiruských sankcích na evropské úrovni vítá. „Já sám jsem se několikrát vyjádřil, že některé části těch sankcí jsou pokrytecké,“ řekl s tím, že mu vadí především, že v ekonomické oblasti jsou sice zavedeny sankce, to ale nebrání některým velkým zemím v Rusku investovat, čímž podporují jeho soběstačnost. Štěch se schůzky nezúčastnil kvůli zmiňovanému naplánovanému programu v Paříži.
 
Původní zdroj ZDE.
 
Vratislav Mynář, prezidentův kancléř, prý účast místopředsedkyně odmítl s tím, že schůzka je pouze pro předsedy. „Říci, že paní místopředsedkyně není ‚první liga‘, to mi přijde neseriózní a musím to zásadně odmítnout. Tato reakce dává za pravdu názorům o tom, že to byla schválnost,“ uzavřel Štěch a dodal, že tím spíše, když nevyšli vstříc ani požadavku, aby to bylo odloženo o pouhé tři hodiny, protože pak by se schůzky stihl účastnit.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…