Schvalování senátorské novely o mediálních poplatcích se odkládá

18.03.2015 10:20

Schvalování senátorských novel o koncesionářských poplatcích a o platech manažerů státních firem horní komora na žádost předkladatelů zatím odložila. Rozhodla o tom dnes v úvodu své schůze, na níž obě předlohy měla původně začít projednávat. Téma koncesionářských poplatků by se mělo před posouzením v plénu Senátu stát ještě předmětem veřejného slyšení.

Schvalování senátorské novely o mediálních poplatcích se odkládá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ovládání od televize

První z novel by měla osvobodit od koncesionářských poplatků na pět let ty, o nichž Česká televize či Český rozhlas zveřejnily nepravdivou informaci. Žádost o odklad zdůvodnil za autory novely předseda Strany práv občanů Jan Veleba mimo jiné kontroverzností návrhu. Chce proto, aby téma bylo předmětem veřejného slyšení v horní komoře, než jej Senát znovu zařadí na některou z příštích schůzí. 
   
Osvobozeni od poplatku by měli být podle návrhu ti, jejichž poškození ve vysílání by uznaly rady obou veřejnoprávních médií či Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, případně soud, pokud by přiznal poškozenému právo na uveřejnění odpovědi či dodatečného sdělení. Senátoři také navrhují, aby byli od koncesionářského poplatku osvobozeni ti, kdo by v lednu poslali 1,2násobek roční výše poplatku jako dar ve prospěch příspěvkové organizace nebo veřejně prospěšných právnických osob. 
   
Novelu již dříve podpořil prezident a čestný předseda Strany práv občanů Miloš Zeman. Proti se postavili mnozí politici včetně premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Podle něj jsou koncesionářské poplatky zárukou toho, že Česká televize a Český rozhlas nejsou závislé na podnikatelských skupinách, ani na momentální vládě a mohou nezávisle hájit veřejný zájem. Česká televize Zemanův postoj označila za útok na svou nezávislost, který za dobu její existence v demokratické společnosti nemá obdoby. 
   
Senátor Libor Michálek (za Piráty) požádal o odklad novely o pravidlech pro platy manažerů státních firem kvůli tomu, že se k předloze nestihla připravit zpravodajská zpráva pro její řádné projednání. Novela o státním podniku má zavést také kvalifikační kritéria pro výběr manažerů a členů dozorčích rad státních firem. Tvůrci novely svůj návrh opírají o požadavek protikorupčního uskupení Rekonstrukce státu, aby dozorčí rady státních firem byly obsazovány odborníky a netvořily politické trafiky. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…