Schwarzenberg, Dienstbier a další politici si připomenou výročí vpádu armád Varšavské smlouvy

21.08.2016 6:00

Česko si dnes připomíná 48. výročí vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968. Oběti okupace uctí lidé a politici tradičně u Českého rozhlasu v Praze. Jména lidí usmrcených při okupaci budou přečtena při vzpomínkové akci na Václavském náměstí.

Schwarzenberg, Dienstbier a další politici si připomenou výročí vpádu armád Varšavské smlouvy
Foto: Ústav pro soudobé dějiny
Popisek: Intervence vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu1968

Pietního aktu před budovou rozhlasu na Vinohradech, u kterého padlo v srpnu 1968 několik neozbrojených demonstrantů, se zúčastní mimo jiné ministři Jiří Dienstbier a Daniel Herman, místopředsedkyně senátu Miluše Horská a za sněmovnu Karel Schwarzenberg.

Platforma BEZ komunistů.cz připomene vpád vojsk z roku 1968 v poledne u pomníku svatého Václava předčítáním 113 jmen lidí, kteří zemřeli při okupaci a při jejím prvním výročí v roce 1969. Na památku těchto obětí se v následujících dnech uskuteční řetězová hladovka. Pietní setkání pořádá dnes na Václavském náměstí rovněž TOP 09.

Vojska pěti zemí Varšavské smlouvy překročila státní hranice v noci z 20. na 21. srpna. Násilně tím skončil pokus o reformu tehdejšího socialistického Československa. Do konce roku 1968 si invaze vyžádala 108 mrtvých, asi 500 těžce a další stovky lehce zraněných lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…