Schwarzenberg, Gabal a Kováčik se potkali v ČT. Podívejte se, co se tam stalo

29.08.2014 23:28

Česká televize ve svém pravidelném večerním pořadu Události, komentáře věnovala značný prostor Ukrajině. Všichni účastníci debaty se shodli na tom, že situace se nadále vyostřuje. Karel Schwarzenberg je zastáncem toho, abychom se snažili o to Ukrajině pomoct, aby se mohla bránit ruské agresi.

Schwarzenberg, Gabal a Kováčik se potkali v ČT. Podívejte se, co se tam stalo
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Události, komentáře s Karlem Schwarzenbergem, Ivanem Gabalem a Pavlem Kováčikem

Krize na východní Ukrajině se dále vyostřuje. NATO obvinilo Kreml z porušení ukrajinské suverenity. Prezident Putin zase v odpovědi zdůraznil, že Rusko sice ozbrojený konflikt nechce, je třeba ale mít na paměti, že je jednou z největších jaderných mocností. Na poslední vývoj reagovali ve studiu předseda zahraničního výboru sněmovny Karel Schwarzenberg (TOP 09), místopředseda sněmovního výboru pro obranu Ivan Gabal (KDU-ČSL) a předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

První otázka se týkala důvěryhodnosti tvrzení, že na Ukrajině bojují ruští vojáci. To Moskva stále popírá s tím, že jsou tam pouze dobrovolníci a využívají svou dovolenou.

„Já jsem přesvědčen, že je to pravda, protože je o tom velmi mnoho svědectví a jsou to příslušníci gardového pluku, elitního útvaru ruské armády. Putin se rozhodl zasáhnout, když se ty neregulérní oddíly dostaly pod tlakem ukrajinské armády do úzkých,“ míní předseda sněmovního zahraničního výboru Karel Schwarzenberg. 

Ani Ivan Gabal nepochybuje o tom, že tam jsou ruští vojáci přítomní a bojují na straně separatistů. „Považuji za vyloučené, že by civilní osoby operovaly s tanky a jinou vyspělou technikou. To znamená, že to jsou profesionálně vycvičení vojáci. Ta koordinace bojových akcí na takové ploše, otevírání druhé fronty… Ta informace Aliance, že došlo k průniku regulérních jednotek a techniky, je nezpochybnitelná,“ uvedl místopředseda výboru pro obranu.

Jen předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik se snažil oponovat. „Jak to Aliance ví? Ona tam má také své vojáky?“ ptal se. „Otázka počtu, a jestli je to regulérní armáda, která tam byla vyslána, nebo jestli jsou to dobrovolníci, kteří jsou ostatně na obou stranách toho konfliktu,“ snažil se Kováčik zpochybnit předchozí slova svých kolegů.

Komunista Kováčik utíkal z odpovědi na účast vojenských ruských sil zdůrazňováním potřeby jednat a zajistit mírové řešení. Citoval německou kancléřku Merkelovou, která uvedla, že tento konflikt nemá vojenské řešení. Pro Kováčika informace o přítomnosti ruských vojáků prý není důvěryhodná.

„Já nevěřím, že Moskva vyslala na Ukrajinu bojovat pravidelnou armádu. To by byl bezesporu vpád. To by bylo bezesporu porušení všech mezinárodních norem,“ řekl Kováčik.

Karel Schwarzenberg zase připomněl, že dnes existuje technika, která dokáže věrohodně potvrdit informace, a to i bez přímé účasti v místě konfliktu. Dále upozornil na skutečnost, že i na Krymu se pohybovali ruští vojáci bez označení. Podle něj jde o totožnou situaci.

Odmítám tuto stupidní debatu

Konflikt podle Kováčika má původ ve snaze posunout hranice NATO k ruské hranici. Předseda poslaneckého klubu komunistů pak srovnával dnešek s událostmi v bývalé Jugoslávii. Domnívá se totiž, že se zde ukazuje dvojí metr. Zatímco Kosovu bylo uznáno právo na sebeurčení, tak východní Ukrajině se odpírá.

„Nezlobte se na mě, mně se nechce ztrácet čas touhle stupidní debatou," vstoupil do rozhovoru Ivan Gabal. „Všechna ta bojová těžká technika nese znaky ruské armády, to je úplně jasné. Kdyby Rusko bylo právní stát a jeho civilní občané se vydali na dovolenou se zbraněmi na území suverénního státu bojovat, pak by je Rusko muselo zatknout a postavit před soud. Místo toho je Moskva vyznamenává,“ rozčílil se Gabal. „Tím já tuto debatu končím a odmítám se bavit o tom, jestli jsou to cvičení ruští vojáci, nebo ne. Prostě, ať už v civilu, nebo bez znaků… Tento trik používal Vietnam, používala ho Čína. Je to starý trik. Prostě jsou to ruské jednotky,“ uzavřel Gabal.

Rusko nechce dopustit posouvání NATO ke své hranici

Jaký je cíl Ruska? Pavel Kováčik má jasno. „Uchránit svou hranici před přímým kontaktem s NATO, tak jak bylo kdysi dohodnuto,“ řekl kategoricky. To je prý pro Rusko ohrožující.

„Každá země, a tedy i Ukrajina, má právo rozhodnout o svém osudu a svých spojeneckých závazcích, jak ona chce. Sousední země do toho nemá co mluvit. Ukrajina daleko ještě není v NATO,“ uvedl Schwarzenberg s tím, že je logické, že když na Ukrajinu nyní Rusko útočí, tak hledá spojence.

Váleční štváči byli už na Majdanu

Pavel Kováčik oprášil výraz „váleční štváči“, kteří podle něj jezdili ze Západu na Ukrajinu už podněcovat Majdan. „To také byli dobrovolníci a byli to politici ze střední a západní Evropy,“ tvrdil Kováčik a ukázal na Karla Schwarzenberga, který na Majdanu také byl.

Ten se však jeho výrazu „váleční štváči" zasmál a uvedl, že šlo o diskuzi o demokratické revoluci na Ukrajině.

Ivan Gabal pak důrazně mluvil o tom, že se Rusko během několika měsíců posunulo z role strategického partnera do role strategické hrozby. Dokazuje to podle něj i dnešní výrok Vladimira Putina. „Dovoluji si připomenout, že Rusko je jednou z nejsilnějších jaderných velmocí. To nejsou slova, ale skutečnost.” uvedl Putin.

„My se na to musíme podívat z našeho hlediska. Je pravda, že situace na východní Ukrajině se vymyká kontrole. Ivan Gabal souhlasí s německým ministrem zahraničí, který dále uvedl, že konflikt hrozí dopadem na Evropu a vojenským střetem. „To je podle mě reálné hodnocení a my dneska řešíme strategickou bezpečnost Evropy,“ říká Gabal.

Účastníci debaty se neshodli na tom, jak má NATO rozšiřovat své základny. Pavel Kováčik zdůraznil, že podmínkou pro urovnání konfliktu je nepřibližovat NATO k ruským hranicím. Karel Schwarzenberg se naopak domnívá, že je nutné reagovat na agresi Ruska vůči Ukrajině a umožnit jí, aby se mohla bránit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…