Schwarzenberg: Hospodářství funguje, všichni zbohatli. Starý průmysl musel skončit

27.09.2021 13:05 | Zprávy

Jedním z hlavních témat interview s emeritním předsedou TOP 09 byla osoba Václava Havla. Dle Karla Schwarzenberga se Česká republika jeho odkazu zřekla, například v zahraniční politice. „V zahraniční politice už není důležitá otázka boje za demokracii a lidská práva ve světě, nýbrž něco, co se tady mylně nazývá ekonomická zahraniční politika,“ posteskl si bývalý ministr zahraničí a připomenul, jak byl Havel za hranicemi oblíben. Hodnotil také privatizaci. „Podařilo se nám překonat velkou díru, kterou tady zanechal průmysl, který musel skončit – například textilní a část ocelářského,“ řekl Ondřeji Kolářovi.

Schwarzenberg: Hospodářství funguje, všichni zbohatli. Starý průmysl musel skončit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg převzal jedno z nejvyšších ukrajinských vyznamenání- Řád knížete Jaroslava Moudrého 2. třídy

Hned první otázka směřovala na muže, kterému Schwarzenberg vedl prezidentskou kancelář, tedy na Václava Havla, konkrétně na havlovský odkaz a havlovskou politiku. Schwarzenberg začal zeširoka. „Havel byl člověk, který byl přesvědčený demokrat a byl opravdu velice upřímný. On nelhal, to je to zajímavý. Je málo politiků, které jsem potkal, kteří nikdy nelhali. A byl to bojovník za naši svobodu, byť do toho vlastně vklouzl během svého života. Já jsem si ho velice vážil. Tu dobu, kdy jsem u něho sloužil, to byly ty dva roky, ještě existovalo Československo, byla nejkrásnější doba mého života, řeknu to upřímně,“ řekl kníže.

Nejen Havel, ale i jeho spolupracovníci byli dle Schwarzenberga výborní. „Ať to byl Jirka Křižan, Michael Žantovský nebo Saša Vondra. Různí potom měli různé cesty, ale ta parta dodnes drží pohromadě a je zajímavý, že jsme všichni spřátelený i s Edou Kriseovou,“ zavzpomínal.

Na svého tehdejšího nadřízeného vzpomíná s láskou. Havel byl prý báječný šéf, se smyslem pro humor a zdravým politickým instinktem, i když se čas od času zmýlil. „Například tehdy, když byl pokus o puč v Rusku, reagoval ihned správně. Musím říct, že on byl od přírody politikem. On se sám více cítil jako člověk od divadla, ale měl pro politiku mimořádné nadání. A řekněme jeho divadelní zkušenost mu taky pomáhala. On ta setkání se státníky inscenoval a byl vynikající,“ chválil zesnulého prezidenta.

Havlovský odkaz přirovnal masarykovskému. „Když zemřel TGM v roce 1937, tak všichni přísahali ‚Věrni zůstaneme!‘ A celý národ se především sám nad sebou dojímal. Za osmnáct měsíců jsme měli druhou republiku se všemi ošklivostmi. Zřekli jsme se Masarykova odkazu, zřekli jsme se demokracie a začali kolaborovat,“ řekl Schwarzenberg s tím, že s havlovským odkazem je to stejné.

„My jsme se ho většinou zřekli, v zahraniční politice už není důležitá otázka boje za demokracii a lidská práva ve světě, nýbrž něco, co se tady mylně nazývá ekonomická zahraniční politika. Naše politika se dnes určuje čistým sobectvím, což je zajímavý jev,“ hodnotil Schwarzenberg vývoj po jeho angažmá coby ministra zahraničí.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Švýcarský summit o Ukrajině: Biden chyběl, Zelenského to rozrušilo

21:49 Švýcarský summit o Ukrajině: Biden chyběl, Zelenského to rozrušilo

Kolem 100 zemí a organizací se účastní dvoudenní konference ve Švýcarsku, která má nalézt cestu k mí…