Schwarzenberg: Je ubohé za teror obviňovat uprchlíky

24.03.2016 7:46

„Paušální obviňování muslimů a vůbec uprchlíků svědčí o naší vlastní ubohosti,“ říká ex-předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v reakci na komentáře k bruselským teroristickým útokům.

Schwarzenberg: Je ubohé za teror obviňovat uprchlíky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Schwarzenberg míní, že Evropa je právem zděšena z vražd v Belgii, k nimž se přihlásil Islámský stát. Obává se však, že to paradoxně v Čechách a v celé Evropě odnesou namísto vrahů jejich oběti – uprchlíci z Blízkého východu, na které je prý pohlíženo jako na viníky teroru v Evropě.

Politik v této souvislosti zdůrazňuje, že bychom měli konečně pochopit, že lidé utíkají ze Sýrie a Iráku právě kvůli teroru Islámského státu. Jsou tedy také jeho oběťmi stejně jako my. „A jsem přesvědčen a už jsem dneska něco podobného zaslechl, že zase zaznívá všeobecné, paušální obviňování muslimů a vůbec uprchlíků. Svědčí to o jediném. O naší vlastní ubohosti,“ říká Schwarzenberg.

V druhé části svého komentáře ex-předseda TOP 09 poukazuje na debatu v parlamentu, kde prý byla napadána Evropská unie za neschopnost chránit své hranice, nečinnost politiků a Evropské komise. Pro Schwarzenberga samotného bylo dle jeho vlastních slov zajímavé, že odsudky zazněly právě z těch stran, které jsou největšími odpůrci Evropské unie a které prý tudíž brání tomu, aby Evropská unie měla prostředky a možnosti, aby opravdu mohla své hranice chránit.

Schwarzenberg podotýká, že abychom se byli schopni bránit, musíme investovat peníze do obrany a bezpečnosti. Protože však všechny evropské státy, včetně naší republiky, v uplynulých desetiletích nevydaly dostatečné prostředky na obranu a bezpečnost, je pro nás dle Schwarzenberga klíčové získat čas. Schwarzenberg sice nevěří, že nám to umožní dohoda s Tureckem, ale alespoň prý získáme nějaký prostor, který nám umožní naše bezpečnostní síly vyzbrojit tak, aby napříště mohly všemožným útokům čelit.

Celý komentář ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…