Schwarzenberg: Nereptejte nad dopady sankcí. Když se neuskromníme, vlna násilí smete i nás

13.08.2014 8:51

Šéf opoziční TOP 09 a exministr zahraničí Karel Schwarzenberg se opřel do všech, kteří si stěžují na negativní dopady evropských sankcí vůči Rusku na naši ekonomiku. Ruské agresi bychom se prý měli postavit i za cenu vlastního uskrovnění, jinak riskujeme rozšíření násilí dál do Evropy. Pokud se mu nepostavíme, jednou bychom se mohli jeho obětí stát i my.

Schwarzenberg: Nereptejte nad dopady sankcí. Když se neuskromníme, vlna násilí smete i nás
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

„Při čtení českých médií jsem v posledních dnech poněkud posmutněl. Největší prostor dostaly články o tom, jestli a jak budeme postihnuti evropskými sankcemi proti Rusku, respektive ruskými sankcemi vůči Evropské unii,“ začíná Schwarzenberg své tiskové prohlášení.

Exministr zahraničí uznává, že pro mnoho podnikatelů a zemědělců to bude znamenat citelný zásah, na sankce vůči Rusku bychom se však podle něj měli podívat i z jiného úhlu pohledu – jako na pokus o obranu svobody a právního řádu v Evropě.

I nás házeli přes palubu

V posledních dnech údajně zaznamenal názory, které tvrdí, že by měl Krym patřit Rusku a že je přirozené, když se Ukrajina ocitá v zájmové sféře Ruské federace a měli bychom to nechat být. Schwarzenberg připomíná, že něčeho podobného jsme byli svědky před čtyřiceti lety.

„Tehdy jsem se musel na Západě často potýkat s názorem, že když největší skupina Čechů po válce volila KSČ a učinili jsme z ní největší komunistickou stranu v tehdejší Evropě, tak že Československo dobrovolně vstoupilo do ruské zájmové sféry. Nechte je tam, co je nám na Západě po tom, že jsou podřízeni Sovětskému svazu, to bylo časté stanovisko,“ píše předseda TOP 09. I přes tuto zkušenost podle něho nyní zavíráme oči před tím, co se děje na Ukrajině.

Když se neuskrovníme, vlna násilí smete i nás

Když ale Vladimirovi Putinovi a jeho agresivní politice vůči Ukrajině nyní ustoupíme, nebude již podle názoru Karla Schwarzenberga existovat žádná brzda proti násilí v Evropě. A mohlo by se stát, že jednoho dne šířící se vlna násilí zasáhne i Českou republiku.  

„Copak jsme se nepoučili z 20. století? V mnoha názorech se projevilo to, o čem hovořil Václav Havel jako o čecháčkovství. Oslavujeme hrdiny, ať to byli legionáři z první světové války, britští letci nebo vojáci, kteří bojovali na východní frontě v armádě generála Ludvíka Svobody. Ale nejsme schopni se ani trochu uskromnit v zájmu stejných zásad,“ uzavírá exministr zahraničí.

Celé prohlášení Karla Schwarzenberga ZDE.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luš

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …