Schwarzenberg: Období míru skončilo. Čeká nás dlouhý střet o svobodu. Ti s červenými kartami to už pochopili. Proberme se z iluzí

02.01.2015 8:57

Mírové období, které jsme zažili od roku 1990, definitivně skončilo, válčí se na Ukrajině, v Sýrii a Iráku. I tohoto střetu budeme účastníky. Hrad navíc ztratil svoji důstojnost. Oligarchové vlastní média a ministr Babiš řídí stát jako svůj vlastní podnik. Nepříliš optimistický vzkaz tlumočil voličům předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Schwarzenberg: Období míru skončilo. Čeká nás dlouhý střet o svobodu. Ti s červenými kartami to už pochopili. Proberme se z iluzí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Anketa

Kdo v roce 2015 zmizí z politiky, ať už jakýmkoliv způsobem?

63%
1%
1%
0%
0%
7%
0%
hlasovalo: 8353 lidí

Evropa poprvé od balkánské krize, která byla občanskou válkou, zaznamenala válku klasickou, tedy agresi jednoho velkého státu vůči státu slabšímu, píše Schwarzenberg a dodává, že to změnilo celou situaci v Evropě a musíme s povděkem zaznamenat, že státy Evropské unie a NATO zaujaly rozhodný postoj a další agrese ze strany Ruské federace nepřipustí. „Bude to dlouhý střet, který se bude odehrávat především v hospodářské si sféře, ale musíme si uvědomit, že víceméně mírové období, které jsme zažili od roku 1990, letos definitivně skončilo. A na Blízkém východě probíhá další velký konflikt v Sýrii a v Iráku,“ píše lídr TOP09.

Celé zamyšlení Karla Schwarzenberga ZDE

V další části svého vzkazu uvedl, že Hrad, který byl díky TGM a Václavu Havlovi symbolem dobrých tradic Českého státu a byl vnímán jako důstojné sídlo Českých králů a prezidentů, bohužel svoji důstojnost ztratil.  „Výroky našeho prezidenta, ať je to v souvislosti s Čínou, Ruskem obecně nebo disidentskými skupinami v Rusku byly otřesné, protože vzbuzují pochyby o našem postoji ke svobodě a lidským právům ve světě. Politiku, na kterou jsme byli právem hrdí po celých pětadvacet let, teď, zdá se, opouštíme. Výrazivo pana prezidenta vzbudilo samozřejmě velký ohlas a věru poškodilo důstojnost úřadu i hlavy státu,“ komentuje mediální obraz státu Schwarzenberg.

Česká média se z valné části stala majetkem různých našich oligarchů. Tato situace a její vývoj, který je podle něj charakteristický spíše pro země ležící na východ a jihovýchod od nás, se neslučuje s tradicí Československa a České republiky, kde byla média vždy kritická a snažila se přinášet objektivní zpravodajství. Média jsou podle jeho vyjádření podřízena zájmům různých firem, kterým patří, a jejich majitelům. „Situaci, kdy jeden z nejbohatších lidí v zemi podniká v oblastech, které jsou závislé na státních dotacích a regulacích, a je zároveň ministrem financí, jehož úřad tyto dotace rozděluje, nelze nazvat střetem zájmů. Je to naopak dokonalý soulad zájmů tohoto podnikatele a ministra. Málo se o tom píše, protože je zároveň majitelem největšího vydavatelství novin v naší zemi, “ komentuje kníže.

Dále pak vyzývá občany k tomu, aby se probudili z iluzí, které po listopadu 1989 měli, a podpořil demonstranty a další skupiny, kteří s červenými kartami podle něj pochopili, že jde o vážnou situaci, a ozvali se proti tomu. „Doufám, že občané České republiky pochopí, jakým směrem se vývoj u nás ubírá, a postaví se proti tomu," píše Schwarzenberg. Vyzval pak občany, aby si uvědomili ohrožení, ve kterém všichni žijeme, a sami se také chopili iniciativy v boji za svoji nezávislost a za svobodu České republiky, ale také za svobodu v naší zemi. „Slibuji vám, že jak TOP 09, tak já osobně budeme v tomto směru neoblomní.“ napsal voličům kníže. Podle jeho slov je nutné, abychom se projevili jako sebevědomí občané, kteří jsou schopni budoucnost svou a svých dětí také bránit a nenechají se zastrašit. „To by byl opravdu šťastný nový rok. Ještě jednou přeji vše dobré a jdeme do toho,“ uzavřel Schwarzenberg.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…