Schwarzenberg: Okamura je noční můra. Levice se inspiruje v Rusku a Bělorusku

21.10.2013 8:02

Lídr TOP 09 Karel Schwarzenberg není příliš překvapen tím, jak straně klesly v porovnání s minulými volbami preference. "Tak to prostě chodí. Když se rozhodnete dělat nepopulární věci, tak na to doplatíte," říká smířeně v rozhovoru pro časopis Týden. Klíčové podle něj je, aby nevznikla levicová ústavní většina.

Schwarzenberg: Okamura je noční můra. Levice se inspiruje v Rusku a Bělorusku
Foto: Daniela Černá
Popisek: Během cesty do Otrokovic si lidé mohli ke knížeti přisednout na kus řeči

Předvolební průzkumy dávají TOP 09 kolem 11 procent hlasů. Podle jejího předsedy a exministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga se není čemu divit. "Té noci, kdy jsme se rozhodli jít do Nečasovy vlády, nám byly nabídnuty ty nejhorší resorty - sociální věci, zdravotnictví a finance. Seděl jsem tam s Kalouskem a řekl jsem mu: Podívejte se, my to musíme vzít, protože jsme trvali na reformách, prosazovali tvrdá opatření. A teď se odpovědnosti nemůžeme vyhnout," říká v rozhovoru pro Týden a připouští, že minimální ztráta bude třetina voličů. Jednou z věcí, které se vládě nepovedly, byla i důchodová reforma. "Druhý pilíř měl být povinný. To by byl jediný rozumný krok," tvrdí politik.

Za úspěch ve volbách by šéf TOP 09 považoval, pokud nevznikne levicová ústavní většina. Pak bychom prý po několika letech naši republiku nepoznali. "Asi by u nás nastolili autoritativní režim, inspiraci máme v Maďarsku, Bělorusku, Rusku," varuje exministr. Roli by v tom mohl sehrát i prezident Miloš Zeman.

"Pan prezident si dopředu objasní, o jakou většinu se chce opřít. Má dostatek lidí v ČSSD, takže když mu někdo něco slíbí a nedodrží to, udělá mu ze života peklo," říká exministr.

Koalice jedině s ČSSD

Odhadovat ale výsledky jednotlivých stran si kníže netroufá. "Nevíme, kolik lidí přitáhne prvotřídně dělaná kampaň ANO. Mohou být klidně i druzí. Nevíme, jak se ve volbách odrazí rozpolcenost ČSSD mezi haškovci a sobotkovci. Nevíme, jestli se ODS přece jenom nezmátoří. Nevíme, jestli půjdou do Parlamentu lidovci, zelení nebo Okamura - noční můra," přemýšlí politik.

Schwarzenberg naprosto vyloučil možnou povolební spolupráci s hnutím ANO Andreje Babiše. "Jediná realistická možnost vytvořit koalici je se sociální demokracií. Nikoli s hnutím ANO. To mě nezajímá," říká a odmítá dělení na pravici a levici, které by těmto dvěma stranám bránilo v nalézání kompromisů. "My jsme konzervativní strana. Vědomě. Nikoli pravice. Stojíme na zásadách, které vycházejí z křesťansko-židovských hodnot. Pokoušíme se jich držet," říká šéf TOP 09.

Euro už za pět let

V rozhovoru pro Týden Schwarzenberg prozradil i to, kdy by Česká republika mohla být připravena přijmout euro: "Když se nebude v ekonomické politice blbnout a nenastane další hospodářská krize, mohlo by se přijmout kolem roku 2018 nebo 2020."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…