Schwarzenberg: Pitomci! Staří a okamuristé žbrblaj na EU. Letná? Vys*ali se na to, oni musí na Hrad! Je lépe, podívejte na hajzly v hospodách

06.02.2020 7:03

Expředseda TOP 09 a bývalý ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg hovořil v rozhovoru pro server iHNed.cz mimo jiné o vládě premiéra Andreje Babiše (ANO). Hovořil však i o občanské společnosti na Letné či o problémech opozice.

Schwarzenberg: Pitomci! Staří a okamuristé žbrblaj na EU. Letná? Vys*ali se na to, oni musí na Hrad! Je lépe, podívejte na hajzly v hospodách
Foto: Repro ČT
Popisek: Bývalý ministr zahraničí TOP09, Karel Schwarzenberg

Úvodem Schwarzenberg označil lidi i politiky, kteří přirovnávají Evropskou unii k třetí říši, jako pitomce. „Nevědí, o čem mluví, nebo vědomě šíří demagogii. A moc to nepůsobí. Dneska už ani psa od kamen neodlákáte takovými šplechty. To je úplná blbost, která na mladé lidi už vůbec nepůsobí. Před padesáti lety využili strach před Němci komunisté, aby mohli začít budovat železnou oponu, ale dneska už to nefunguje. Lidi jezdí studovat do Německa, je to za námi. Jenom někteří lidé mé generace furt žbrblaj. Plus extremisté: komunisté a okamuristé,“ sdělil Schwarzenberg. 

Anketa

Chcete, aby byl Donald J. Trump znovuzvolen prezidentem USA?

64%
15%
hlasovalo: 6767 lidí

Česko je podle jeho slov důkladně zkorumpované. Andrej Babiš (ANO) je dle něj člověk, který už žádnou korupci nepotřebuje, neboť ať zavolá kamkoliv, úředníci vykonají, co chce. „To už není korupce. To je metakorupce,“ řekl ostře Schwarzenberg. 

„Bohužel opoziční strany nejsou schopné se spojit a spolupracovat. To je veliká chyba. Sice chápu, že spolupráce v koalici je frustrující zážitek, ale měly by do toho jít. Smutné je poslouchat nového předsedu lidovců Mariana Jurečku, který zřejmě chce jít samostatně a neposlechl Petra Pitharta, který lidovce vyzýval ke spolupráci s ostatními. A Petr Pithart je jeden z nejlepších politiků, které jsme kdy měli,“ podotkl Schwarzenberg. Podle jeho slov spojenectví brání předsudky a ješitnost. 

Věří, že se i jeho TOP 09 pod vedením nové předsedkyně Markéty Pekarové Adamové může odrazit vzhůru. „Ale bylo by lepší, kdyby se spojila s ostatními. Se STAN to fungovalo. S lidovci by to šlo. Také bych spolupracoval s ODS, kde mám spoustu přátel. Problém je, že se ODS ještě nerozhodla býti proevropskou. My jsme výrazně proevropští a od toho neustoupíme. A se stranou, která má k EU vztah, řekněme, vachrlatý, je těžké být v partnerství,“ sdělil. Zároveň dodal, že pokud nepropukne hospodářská krize, další volby vyhraje Andrej Babiš. 

Anketa

Co soudíte o Miroslavu Kalouskovi?

hlasovalo: 43933 lidí

Své pak řekl i k demonstracím na Letné, kdy podle něj se naši vládci na to vys*ali jako na placatý kámen. „Nestačí demonstrace na Letné. Když neposlouchají, tak se musí jít na Hrad. A pod okny se ozvat. Ne postávat v podhradí,“ řekl.

Závěrem pak odpověděl také na otázku, co říká těm, kdo tvrdí, že to je dnes v podstatě stejné jako za socialismu. „Ať se podívají, jak se v hospodách změnily hajzly,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…