Schwarzenberg: Sankce proti Rusku? Ano, podniky trpí. A jiné trpí zase suchem

25.06.2019 11:12

Protiruské sankce sice některé české firmy mohou poškozovat, to však není žádný důvod k jejich zrušení. V rámci ankety serveru ParlamentníListy.cz tak reagoval čestný předseda TOP 09 a exministr zahraničí Karel Schwarzenberg. „Jiné podniky zas trpí suchem,“ podotýká kníže.

Schwarzenberg: Sankce proti Rusku? Ano, podniky trpí. A jiné trpí zase suchem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Debata na téma sankcí proti Rusku se v pondělí rozproudila poté, co Hospodářské noviny informovaly o nedávné schůzce ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka s ruským velvyslancem v Praze Alexandrem Zmejevským. 

HN uvedly, že ministr průmyslu v rozhovoru s ruským diplomatem sankce zkritizoval a vyjádřil naději v jejich zrušení. Havlíček následně svůj názor deníku potvrdil s tím, že samozřejmě ČR drží jednotnou evropskou linii.

Anketa

Myslíte, že Andrej Babiš bude premiérem až do konce tohoto volebního období?

96%
4%
hlasovalo: 26630 lidí

ParlamentníListy.cz položily politikům ze Sněmovny anketní otázku, zda skutečně sankce české firmy poškozují a zda neuzrála doba na jejich zrušení. Celou anketu přineseme v nejbližší době.

Nyní přinášíme názor doyena Poslanecké sněmovny, bývalého šéfa Černínského paláce a čestného předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga. 

Ten uznává, že sankce mohou mít negativní dopad na obchod některých českých firem, podle jeho slov to však neznamená, že by Česká republika měla prosazovat jejich zrušení. Důležitá je podle knížete obrana svobody.

„Samozřejmě, některé podniky tím trpí. Jiné podniky zas trpí suchem či krizemi v Jižní Americe. Obrana svobody je často drahá, tím se ohánějí všichni kolaboranti,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Karel Schwarzenberg.

Sankce proti Rusku jsou na úrovni EU pravidelně prodlužovány. Přesto, že někteří čeští politici, včetně premiéra, a především prezidenta, je dlouhodobě kritizují, český stát se o zrušení nezasazuje. Naše diplomacie se drží společného postupu v rámci EU, který sankce rušit nechce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…