Schwarzenberg, Škromach a další umyli hlavu Sobotkovi kvůli Babišovi. Slouží prý zlu

26.11.2013 4:44

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka udělal radikální názorový veletoč. Ještě 4. listopadu letošního roku říkal, že považuje za správné, aby kandidáti do vlády museli předložit negativní lustrační osvědčení. O pár dní později, 24. listopadu, uvedl, že by se měla vést debata o zrušení lustračního zákona a že kandidát do vlády nemá povinnost předkládat lustrační osvědčení.

Schwarzenberg, Škromach a další umyli hlavu Sobotkovi kvůli Babišovi. Slouží prý zlu
Foto: Hans Štembera
Popisek: V hotelu Olšanka zasedal ÚV ČSSD. Šéf ČSSD Sobotka zatím neprozradil složení nové stínové vlády

Šéf ČSSD a kandidát strany na premiéra Bohuslav Sobotka považoval ještě 4. listopadu za správné, aby kandidáti do vlády museli předložit negativní lustrační osvědčení. „Je to zvyklost, která by měla být respektována i nadále,“ řekl tehdy iDnes.cz Sobotka.

Za 20 dní však Sobotka obrátil. „Jsem přesvědčen o tom, že pětadvacet let po roce 1989 už přišel čas na to, abychom se zamysleli nad tím, zdali má být lustrační zákon vůbec uplatňován,“ řekl Sobotka tuto neděli v pořadu Partie. „Platí zákon o státní službě, který říká, že člen vlády nemá povinnost předkládat lustrační osvědčení,“ uvedl. Změna postoje Sobotky je zajímavá i v tom ohledu, že kandidáti ČSSD do sněmovny mají povinnost předložit lustrační osvědčení.

ZAHÁJENÍ FUNGOVÁNÍ SNĚMOVNY: PODÍVEJTE SE NA SVÉ NOVÉ POSLANCE

ParlamentníListy.cz oslovily politiky, zda souhlasí se Sobotkou v tom, že by se měla vést debata o tom, zda by měl být lustrační zákon vůbec uplatňován a zda s ním souhlasí, že by kandidáti do vlády nemuseli předkládat lustrační osvědčení.

Zřejmě nepochopil, co se u nás 40 let dělo

„Zdá se, že jsme nepoučitelní,“ reagoval ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

„Lustrační zákon je platný a věřím, že bude i v budoucnu platit. Vyrovnání s minulostí je dlouhodobý proces, příkladem je Německo. Ve státní službě by neměl být nikdo, kdo byl svázán s represivní složkou totalitního režimu. Odmítám postoj Bohuslava Sobotky. Zřejmě nepochopil, co se u nás 40 let dělo,“ řekl ParlamentnímListům.cz místopředseda Senátu Přemysl Sobotka.

„Můj osobní názor je jednoznačný: Nesouhlasím s panem Bohuslavem Sobotkou,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Úsvitu Radim Fiala.

„Antikomunisté“ Herman a Gabal mlčí

„Smysl má, uvidíme jaká bude vůle sněmovny,“ reagoval předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Je zajímavé je, že na dotaz stran lustračního zákona nereagoval bývalý šéf ÚSTR a nynější poslanec KDU-ČSL Daniel Herman ani zakladatel Občanského fóra poslanec KDU-ČSL Ivan Gabal. Relativní mlčení lidovců může mít původ v tom, že Babiš jim nedávno pohrozil, že pokud budou vytahovat otázku jeho lustrace, může vládu místo nich podpořit Úsvit.

Nicméně poslanec Ludvík Hovorka se vyjádřil: „Lustrační osvědčení má stále svůj význam i dnes, protože je to určité svědectví o morálním kreditu lidí do listopadu 1989."

„Důvod, proč byla tato povinnost lustračního osvědčení dána do zákona, byl ten, aby nám nevládli lidé spjatí s tím nejhorším, co představoval minulý režim. Pokud tato povinnost ze zákona zmizí, tleskat budou především komunisté - a je jedno, v jakém dresu zrovna ve sněmovně hrají,“ míní poslanec ODS Petr Bendl.

Poslanec TOP 09 František Laudát se domnívá, že žádná demokracie nemůže fungovat bez morálky: „Chápu, že pan Babiš má asi problém. V zavedené občanské demokracii by byl nevolitelný. Tedy nesouhlasím s panem Sobotkou, bude to jen další krok k bezpáteřní společnosti. Bez morálky nebude ani prosperita. Je-li někdo jednou ve službách zla, měl by mít veřejný sektor a politiku zapovězenou.“

Komunisté si se Sobotkou a Babišem notují

Komunisté se zrušením lustračního zákona souhlasí a Sobotku podporují. „Lustrák je projev revoluční. V stabilním právním státu už to nemá co dělat. Agent do vlády je pak problém politický, nikoli právní,“ říká místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

„Lustrační zákon neměl být nikdy schválen. Je to diskriminační legislativní paskvil,“ říká poslankyně KSČM Marta Semelová. Podobný názor zastává i poslanec KSČM Stanislav Grospič: „Lustrační zákon považuji za diskriminační a přežilý. V právním řádu České republiky by neměl mít takový zákon místo.“

Toho času z toho čiší jasná účelovost

Ani někteří sociální demokraté nejsou ze Sobotkova obratu příliš nadšení. „Jistou logiku zrušení lustračního zákona by mělo. Je už 24 let po bitvě. Ale je mi líto, toho času z toho čiší jasná účelovost. Ve vší úctě, nelze měnit pravidla během hry. Navíc po nás je ČSSD požadovala. I na nevolitelných místech kandidátek. Obávám se proto, že s panem předsedou souhlasit nemohu. Je mi líto, padni, komu padni,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„V ČSSD je čisté lustrační osvědčení podmínkou pro zařazení na kandidátky. Nevím o tom, že by tato podmínka byla zrušena. Ale možná vedení strany chystá změnu,“ uvedl místopředseda Senátu Zdeněk Škromach.

Sobotkovy změny názoru si všimla i ministryně spravedlnosti a poslankyně Marie Benešová, která má dočasně kvůli účasti v Rusnokově vládě v ČSSD pozastaveno členství: „Nějak se v těch prohlášeních za posledních 14 dnů přestávám orientovat a poněkud si odporují. Nejspíš se ho budu muset zeptat, které z nich platí. Když jsem vstupovala do vlády Jiřího Rusnoka, první, co po mně vládní agenda požadovala, bylo lustrační osvědčení. Praxe takto stále funguje.“

Chápu, co Bohuslava Sobotku k těmto výrokům vede…

Poslanec ČSSD František Adámek ale s nynějším názorem Sobotky souhlasí. Stejně tak i poslanec Jan Mládek: „Původní lustrační zákon byl pouze na tři roky a tak to bylo správné. Pak se prodloužil na dobu, dokud všichni nevymřou. Je možné o ukončení lustračního zákona diskutovat a případně i ukončit jeho platnost. To ale bude trvat nejméně půl roku.“

„Zdá se, že problém s lustračním osvědčením bude mít brzy konec – sněmovna bude donucena přijmout zákon o státní službě, tedy to, co tu politici 20 let odkládali,“ myslí si předseda Úsvitu a poslanec Tomio Okamura.

„Myslím si, že ve vztahu k lustračnímu zákonu a naší totalitní minulosti není oportunismus na místě. Chápu, co Bohuslava Sobotku k těmto výrokům vede, ale takovou relativizaci mravních hodnot odmítám,“ řekl předseda poslaneckého klubu TOP 09 a STAN Petr Gazdík.

Senátor ODS Petr Bratský říká, že lidé bez morálního kreditu nemohou být ve standardních demokratických zemích ve vysokých státních funkcích: „Obvykle poté, co nějaký škraloup z minulosti vyplave, se dotyčná osoba funkce okamžitě vzdá. Spolupráci s StB považuji za nemorální a proto bych se zrušením lustračního zákona nespěchal. V mé vládě by estébák neseděl. Za nemorální ale považuji i obvinění bez důkazů. V právním státě platí presumpce neviny."

Dvojí metr

Jihočeský hejtman a poslanec Jiří Zimola není proti zrušení lustračního zákona. Vadí mu ale, že Sobotka používá dvojí metr, jak se mu to hodí.

„25 let po pádu komunismu řeší většina lidí úplně jiné problémy. V tomto smyslu si myslím, že je správné zahájit debatu o smyslu lustračních osvědčení. Co mi ale není jasné, je skutečnost, proč se předseda Bohuslav Sobotka nepostavil podobně vstřícně jako nyní k panu Babišovi k problému v jihočeské krajské koalici, kde na nás naléhal na vyřešení problému s radním, který nepředložil lustrační osvědčení. Že by dvojí metr?“ řekl Zimola ParlamentnímListům.cz.

„Jsem křesťan. Mělo by se odpouštět. Ne však zapomínat,“ reagoval poslanec Úsvitu Augustin Anderle.

„Myslím, že bychom měli dodržovat ústavní zvyklosti a neohýbat je jen proto, že někdo potřebuje, aby se zrovna jeden konkrétní člověk dostal do vlády,“ uvedla poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová.

Rozhodne prezident Zeman

„Absolutně s Bohuslavem Sobotkou nesouhlasím. Vyžadovat lustrační osvědčení považuji i po tolika letech za správné,“ říká poslankyně ODS Jana Černochová. Poslankyně TOP 09 Gabriela Pecková jen stručně uvedla, že s Bohuslavem Sobotkou nesouhlasí.

„Sám jsem toto osvědčení obdržel mezi prvními. Také vím, že mnoho těch, kteří spolupracovali, má záhadným způsobem čistý stůl. Jsem však jednoznačně pro to, aby aktivní agenti a další přisluhovači nemohli působit v politice a exekutivě,“ sdělil poslanec Úsvitu Jiří Štětina.

Poslanec Antonín Seďa se nedávno sám pozastavil nad tím, že ANO nemělo podobně jako ČSSD pro své kandidáty do sněmovny podmínku negativního lustračního osvědčení, což podle něj vypovídá o nízké politické kultuře. Za nutností předložit lustrační osvědčení si stojí i nyní. „Prozatím do doby přijetí zákona o státní službě by měl mít dle mého názoru ministr negativní osvědčení,“ uvedl v pondělí Seďa.

Hlavní problém je v tom, že prezident republiky Miloš Zeman dle dřívější zvyklosti, kterou aplikoval například i Václav Klaus, uvedl, že po kandidátech na ministry bude požadovat lustrační osvědčení. Předseda hnutí ANO lustrační osvědčení nemá a ani si o něj nepožádal. Navíc dle dokumentů, které zveřejnil týdeník Euro, byl Babiš spolupracovníkem StB. Nyní se soudí se slovenským Ústavem paměti národa s tím, že tvrdí, že agentem nebyl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…