S Kájou se dá najít vždycky řeč. Schwarzenberg přišel ,,ke Kozičkám" vykládat překvapivé věci o Babišovi i o zlodějích

17.03.2015 7:48

Kolem čtyřiceti lidí dorazilo v pondělí odpoledne do Restaurace U Koziček na akci „Pivo a beseda s Karlem Schwarzenbergem“. Ikona strany TOP 09 odpovídala mimo jiné na dotazy o ministru financí Babišovi, na přetřes se dostala i Ukrajina, zlehčování krádeží v Čechách nebo úvahy nad tím, zda je ISIL pro nás nebezpečím.

S Kájou se dá najít vždycky řeč. Schwarzenberg přišel ,,ke Kozičkám" vykládat překvapivé věci o Babišovi i o zlodějích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg dorazil do Teplic na neformální posezení s veřejností, která byla pozvána zejména prostřednictvím sociální sítě teplické TOP 09. Jeden z příchozích se na knížete obrátil s tím, že ho udivilo, proč zrovna nyní a zrovna do Teplic, když není před žádnými volbami ani se tu neděje žádná význačná akce. „Já toto praktikuji celou dobu, co dělám politiku: Volby nevolby, pravidelně jezdím po republice a diskutuji s voliči, abych měl přehled o tom, co se v zemi děje, co lidi řeší a co je trápí, měl zpětnou vazbu coby politik,“ opáčil pohotově pražský politik.

Dodal, že je to pro něj přirozené. Ostatní politici přijedou jen tehdy, když jsou volby a oni potřebují volební hlasy. „Bez toho, tedy kdybych se jen zakotvil v Praze, bez toho přeci služba voličům, na kterou jsem delegován, není vůbec možná,“ opáčil ještě.

Není krádež jako krádež? Proč se lidé smějí…

Jako zajímavé považovali někteří přítomní hosté Schwarzenbergovy myšlenky o vztahu Čechů k zákonům a právu v obecném významu, které to slovo pro lidi má. „U nás v Čechách není vypěstovaný vztah k právu,“ zdůraznil a pokračoval: „Vysvětlím vám to. Podívejte se třeba zloděj, když se mu podaří nějaká vypečená krádež, on to nejenže neskrývá, on se tím chlubí a občané reagují jak? Občané se tomu smějí. Krádež je zde v Čechách brána jako něco k pousmání. Ale krádež sama o sobě v jiných civilizovaných zemích je považována za vážný zločin. Lidé, kteří mají vztah k právu – který tedy Češi vesměs nemají – prostě takovou krádež nemohou přehlédnout. Takto by měla civilizovaná společnost přemýšlet,“ povídal a shrnul: „Právo a zákony jsou dvě rozdílné věci.“

Přidal v té souvislosti i příběh o svém známém. S ním si povídal a dotyčný se mu chlubil, co kde nekalého dokázal a ještě se Karlu Schwarzenbergovi svěřil, že on, Schwarzenberg, je jen takový postranní politik, ale dotyčný že má schůzku se skutečným pohlavárem.

Ministr financí by radost neměl. Řídí stát jako sámošku

Padla otázka na ministra financí a zakladatele hnutí ANO 2011 Andreje Babiše. Jeden z hostů se zeptal, jestli si Karel Schwarzenberg i s odstupem času stojí za tím, co uvedl v roce 2013 – že Andrej Babiš řídí stát jako sámošku. „Vždyť to snad vidíte, ne? Pan Babiš se řídí taktikou, která funguje už od středověku.“ Objasnil, co tím myslí: je třeba lidi nechat usoužit, utáhnout jim opasky, jako například v případě živnostníků, které si teď vzal na mušku. Prostě nasadit extrémní přísnost, aby lidem unikalo, že on, Andrej Babiš, si jede na vlastní triko a dává státní zakázky svému Agrofertu.

A další věc, proč má takový úspěch? „Podívejte, on skoupil média a zároveň má vliv i na distribuční řetězce reklamy, které putují i do ostatních médií,“ zmínil Karel Schwarzenberg s tím, že to je důvod, proč nejen Babišova, ale i konkurenční média tím pádem kolem něj chodí po špičkách.

Ještě na něj koukat u piva? To by mi nechutnalo

V rámci debaty padala i témata na zahraniční politiku a celosvětovou situaci či případná nebezpečí, která z ní mohou plynou pro Českou republiku, například Islámský stát. „Je to banda nebezpečných radikálů, ale v reále to není nebezpečí pro nás, pro Evropu. Nebezpečí to rozhodně je, ale pro arabské země, kde tito pomatení radikálové působí a páchají zlo,“ přesvědčoval přítomné Karel Schwarzenberg, který v Teplicích strávil se zájemci při debatě zhruba dvě hodiny.

Přestože na setkání projevovali všichni přítomní k hostu respekt, na sociální síti pod pozvánkou na akci mnozí reagovali ne příliš slušně. Nechyběly poznámky jako „Hlavně, aby tam neusnul“, „Škoda času, to raději na procházku, v případě špatného počasí si pustím film“, „Ještě se na něj koukat u piva? Ani by mi nechutnalo!“ a podobně. Našli se i obhájci nejvyššího topkaře, kteří míní, že je lepší „přijít si popít a s Kájou se dá najít vždycky řeč. Lepší, než si neustále stěžovat“.

Topkaři na Teplicku, kteří na setkání zvali, jsou aktivní. Před pár dny sem zavítala mimo jiné nejmladší poslankyně Markéta Adamová, o čemž ParlamentníListy.cz rovněž informovaly.



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lucie Bartoš

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Komunisty jsme vyhnali z vedení města a toto nám za to provádí jejich senátor. Hovoří starosta z Klášterce nad Ohří

18:08 Komunisty jsme vyhnali z vedení města a toto nám za to provádí jejich senátor. Hovoří starosta z Klášterce nad Ohří

ROZHOVOR Po dvaceti pěti letech jsou u nás komunisté mimo. Tajemník města, který byl zvolen za KSČM…