Schwarzenberg a Kalousek se ve sněmovně opřeli do Zemana

13.02.2014 10:38

Předloha bývalé úřednické vlády, podle níž by namísto prezidenta jmenoval profesory předseda Senátu, byla v Poslanecké sněmovně zamítnuta. O novele poslanci již jednali ve středu, ale hlasování odsunuli až na dnešek. Pro zamítnutí hlasovalo 91 poslanců, proti bylo 27.

Schwarzenberg a Kalousek se ve sněmovně opřeli do Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání sněmovny

Novela byla připravena pro poslance proto, že prezident Miloš Zeman se chce pravomoci po loňských sporech kolem jmenování akademika Martina C. Putny vzdát. Někteří poslanci ale namítají, že hlava státu své povinnosti musí plnit. To také zopakovali v debatě kolem normy.

Kriticky se již ve středu k předloze vyslovili poslanci z řad hnutí ANO, TOP 09 a Starostů i ODS. Už v tento den zpravodaj normy Jiří Zlatuška z ANO zmínil, že je norma zbytečná.

„Navrhovaná novela je zbytečná a zasluhuje si zamítnutí v prvním čtení," řekl s tím, že vychází asi z předpokladu, že je možné nerespektovat nynější právní stav. Zlatuška se také podivil nad tím, že norma vznikla na Zemanův ústní podnět.

Šéf poslanců TOP 09 a Starostů Miroslav Kalousek označil normu za zoufalou snahu zprůchodnit jmenování několika desítek profesorů kvůli Zemanově „vrtochu".

Měl by být zavřen?

„Nehodí se, aby poslanci jednali v předklonu před hlavou státu," podotkl v úterý předseda TOP 09 a Zemanův protikandidát ve finále loňské prezidentské volby Karel Schwarzenberg.

„Kdyby kdokoli z nás vzal někoho za rukojmí a vydíral by tím úřady nebo jiné instituce, tak by právem byl obžalován, odsouzen a s pomocí boží dokonce zavřen,“uvedl kníže dnes.

„Když však někdo bere naše vysokoškolské učitele, jejich kariérní postup a jejich pokrok na univerzitách jako rukojmí pro prosazení svých cílů, pro dosažení změny pravomocí a postavení prezidenta, tak zde o tom vedeme vážnou debatu, místo toho abychom řekli, že na vydírání nepřistoupíme a dotyčný by měl být obžalován přesně za to, za co každý normální občan mezi námi je odsouzen, totiž za vydírání," dodal.

Komunista Miroslav Grebeníček podotkl, že přímá volba vymezení prezidentových pravomocí nezměnila a hlava státu je povinna tento stav respektovat. Kandidáti na profesory jsou podle Grebeníčka vystaveni "nepochopitelné samolibosti hlavy státu".

Nezařazený Jiří Pospíšil zdůraznil, že by k normě bylo dobré říci i právní důvody, které někoho vedou k tomu, proč chce nějaký předpis měnit. "Měníme-li právní předpis, pak by zde měl být nějaký zjevný důvod. To znamená, že ten právní předpis nefunguje," řekl.

"Toto, co zde dnes projednáváme, je typicky zbytečná novela, kdy není žádný zřejmý důvod, proč je třeba novelizovat zákon o vysokých školách. Není zde žádný zřejmý důvod, proč současná právní úprava nefunguje...Pojďme se zabývat kvalitou právních předpisů, pojďme přijímat jen takové změny, které jsou nutné, které jsou v rámci společnosti potřebné. Ti z vás, kteří kandidovali pod volebními programy, tak ti by pro tento právní předpis dnes zde neměli hlasovat," zavelel zpoza sněmovního pultíku směrem ke svým kolegům Pospíšil.

„Já odmítám podporovat takovéto novely,“ dodal. 

Šéf ODS a exministr školství Petr Fiala zmínil, že ještě za svého působení slíbil přesun pravomoci jmenovat profesory na ministra školství a neměl s tím problém. Tehdejší vláda ale padla. Co nastalo později, pokládá Fiala ovšem za nepřijatelné.

„Předložené řešení nemůžeme akceptovat," řekl. Předseda Senátu podle něj nejmenuje profesory nikde na světě. Z jeho vyjádření již ve středu vyplynulo, že nejvhodnější by pokládal jejich jmenování přímo vysokými školami.

Chládek: Pokud norma neprojde, budu muset jednat s vysokými školami

Nový ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) řekl, že pokud sněmovnou norma neprojde, bude muset jednat s vysokými školami a s prezidentem o tom, jak záležitost vyřešit.

Chládek zdůrazňoval, že předloha předchozí vlády je legislativně naprosto nedostatečná a nepoužitelná. Pokud by prošla do sněmovních výborů, musela by se podle něho upravit. Chládek hovořil i o možnosti přechodu pravomoci na ministra školství.

Na profesorský dekret nyní čeká podle informací z dolní komory 85 kandidátů. Zlatuška z toho vinil exministra Dalibora Štyse, který podle něho návrhy na ministerstvu zadržoval. Podobně se vyjádřil i Chládek, podle něhož proces jmenování nezdržoval prezident. Návrhy prý ležely na ministerstvu asi půl roku, Štys je na Hrad poslal až ve druhé polovině ledna.

Úplně na konci debaty k novele přišlo od poslanců někdy i tolik očekávané odlehčení ve formě vtipu. O ten se postaral právě ministr Chládek.

Někdo tu nechal okousaného medvídka...

„Jen chci upozornit, že tady někdo nechal okousaného medvídka,“ uvedl. Poslanci napřed nechápali, nekteří se ale začali smát.

„My jsme koukali, co to je a teď to víme,“ dodal k tomu s úsměvem předseda sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…