Schwarzenberg důvěrně povykládal o Kalouskovi i jeho dceři. A dodal: Češi by mu měli poděkovat

19.09.2013 9:17

Politici se nyní před volbami objevují ve všech médiích mnohem více než obvykle. Také bulvární deník Blesk začal se zveřejňováním rozhovorů s lídry kandidátek. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v Blesku chválí svého stranického kolegu Miroslava Kalouska a mluví i o prezidentovi Zemanovi.

Schwarzenberg důvěrně povykládal o Kalouskovi i jeho dceři. A dodal: Češi by mu měli poděkovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Veřejnost jistě zaznamenala přestřelky mezi Karlem Schwarzenbergem a Milošem Zemanem, které se projevily při sporu o velvyslance nebo při jmenování vlády. Přesto Karel Schwarzeberg některé prezidentovy vlastnosti oceňuje. „Je velice inteligentní člověk, o tom nemohou být žádné pochyby. Je politik, který své řemeslo ovládá. To bezesporu. Někdy je vtipný, teď už ale své vtipy často opakuje,“ myslí si Schwarzenberg.

Šéf TOP 09 se v rozhovoru pro Blesk však nevyhnul ani kritice Miloše Zemana. „Ale názory pana prezidenta, třeba ten, že ústavní zvyklosti jsou idiotské, považuji za nehorázné. Stejně tak sestavení vlády proti vůli sněmovny,“ opakuje Schwarzenberg svůj názor.

Když měl hledat kroky prezidenta, které by hodnotil pozitivně, Karel Schwarzenberg uvedl, že kladně hodnotí, že jezdí zase s vlaječkou na autě.

Kalousek je nejvíce pomlouvaný člověk v ČR

Karel Schwarzenberg Blesku řekl, že Kalousek je pomlouván neoprávněně. „Slyšel jsem spoustu klepů o něm. Nicméně nikdy se žádná obvinění neprokázala. Z vlastní zkušenosti vím, že jsme dost pomlouvačný národ. Já ho dobře znám, vím, kde bydlí na Vinohradech, jezdí normálně Oktávkou. A ta jeho chalupa v Bechyni. Má nádherný výhled, je příjemná, ale normální,“ rozplývá se Karel Schwarzenberg při rozhovoru.

O Kalouskovi dále řekl, že má i neřesti. „Patří mezi ně i vážná hudba. Miluje operu. Když je nějaký dobrý zpěvák v Londýně, tak tam zaletí. Mimochodem má hezkou dceru,“ dodal Karel Schwarzenberg, když se rozpovídal o druhém muži TOP 09 Miroslavu Kalouskovi.

Deník Blesk však připomenul, že Kalouskova nepopularita pramení i z tvrdých ekonomických reforem, které prosazoval. I v této věci však Kalousek našel u Schwarzenberga zastání. „Právě teď, pokud jsou lidé rozumní, měli by mu poděkovat. Pomalu se zvedáme ode dna. Teď je třeba ten správný okamžik investovat. Díky Kalouskovi prostředky máme a netíží nás dluhy,“ říká Karel Schwarzenberg o Kalouskových přednostech.

Některé blbé věci se nám staly

Karel Schwarzenberg Blesku také vysvětlil, jak vnímá Nečasovu vládu, v které byl ministrem zahraničních věcí. Potvrdil, že vláda svou rozhádaností v koalici a případy korupce si získala horší pověst, než by si zasloužila. „Protože čistě to, co vláda dělala, nebylo tak blbé, ale ztratila image a respekt,“ myslí si Schwarzenberg. Pak si hned ještě povzdechl: „A ten smutný konec z růžové knihovny, to celý projekt ještě dodatečně potopilo. Dělali jsme chyby, o tom není pochyb. Některé blbé věci se nám staly,“ konstatoval Karel Schwarzenberg.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…