Schwarzenberg hájí hraběnku Mansfeldovou, které soud odmítl vrátit zámek: Takto jsme se její rodině odměnili?

31.05.2020 16:33

Ústavní soud ČR konstatoval, že zámek Opočno patří státu. Před rokem 1945 patřil česko-rakouskému šlechtickému rodu Colloredo-Mansfeldů. Dědička posledního majitele zámku Kristina Colloredo-Mansfeldová se od počátku 90. let 20. století s českým státem o vlastnictví zámku soudí a s verdiktem Ústavního soudu ČR nesouhlasí. Čestný předseda TOP 09 se dědičky zastal.

Schwarzenberg hájí hraběnku Mansfeldovou, které soud odmítl vrátit zámek: Takto jsme se její rodině odměnili?
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Karel Schwarzenberg.

Během druhé světové války zámek Opočno zabavili nacisté a po roce 1945 zůstal státu. Od konce třicetileté  války v roce 1648 zámek však patřil šlechtickému rakousko-českému rodu Colloredo-Mansfeldů, který byl podle Schwarzenberga loajální Masarykově republice. Schwarzenberg připomněl, že jim nacisté zabavili majetek kvůli židovské příbuzné v rodě.

Otec Kristiny Colloredo-Mansfeldové Josef prý jezdil den co den do práce na kole a snažil se uživit rodinu. Během války požádal o říšské občanství, podle Schwarzenberga proto, aby rodině trochu ulehčil.

„Nicméně nesmíme zapomenout, a jak mi mnozí z okolí Opočna potvrdili, když jsem tam jezdil i během svých kampaní, Josef Colloredo se aktivně podílel během protektorátu na odboji proti nacistům. Jeho bratr Weikhart z Dobříše německé občanství odmítl a oba jsou společně se svým otcem podepsáni pod známým Prohlášením české šlechty v září 1939, ve kterém se přihlásili k českému národu. Josefův bratr Jeroným byl nuceně nasazen v brdských lesích a nejmladší Bedřich se v Londýně přihlásil k československé zahraniční brigádě. Jejich bratranec Franz Ferdinand byl stíhacím pilotem RAF, jeho spitfire byl sestřelen nad severní Francií a je tam také pochován,“ zdůraznil Schwarzenberg.

A český stát se rodu za jeho loajalitu odměnil tím, že odmítl vydat zpět majetek, který rodu patřil.

Karel Schwarzenberg promlouvá

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…